Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Google Maps API
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
JoShiMa
Skrypty za pomocą których dodaje się mapy Google do serwisów pisze się w JS to wiadomo. Na pierwszy rzut oka wudało mi się, że wygodnie by było zaprząc do tego jQuery. Tak czy siak będę go wykorzystywać do oprogramowania formularzy, które jakoś tam będą współpracować z mapami.

Jest sens pisać skrypty do map w jQuery. Ktoś się tak bawił? A może nie warto?
thek
Można zaprzęgać, ale należy zwracać uwagę na jedną rzecz... Opóźnienia w sytuacjach gdy mapa jest pozycjonowana. Niestety google maps mają jedną wadę, która wychodzi w trakcie dodawania ich jako "widżet". Mianowicie podczas ładowania bierze ona często body jako "odnośnik" pozycji według której określa środek. Jeśli udostępniasz tę mapę sobie z jednego serwera na drugi poprzez iframe, to są problemy i konieczne jest dodanie opóźnień, by prawidłowo zinterpretował gdzie jest środek elementu. Zajdzie bowiem sytuacja, że nieprawidłowo określi pozycję elementu w strukturze DOM. Poza tym nie stwierdziłem jakichś utrudnień, które miały by wpływ na wyświetlanie danych mapy, poza niezależnymi już od technologii użytej do osadzania. Bo niestety ale geokodowanie czasem kiepsko działa. Tyle, że google nie ma bazy pozwalającej jej na podanie dokładnie co do ulicy wszystkich adresów. Ba... Czasem potrafi mylić się co do miast, ale na to już jquery wpływu mieć nie będzie smile.gif
JoShiMa
To świetnie. Iframe nie planuję używać a jquery pozwoli mi uniknąć dodawania onclicków i innego "śmiecia" w kodzie html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.