Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: blokada zapisu strony na dysku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
crazymars
jak zabezpieczyć stronę przed zapisaniem jej przez oglądającego na jego dysku oraz jak zablokować myszkę aby nie pozwalała zaznaczać zawartości oglądanego okna.
spenalzo
1. Nie ma takiej możliwości.
2. Javascript
zalew
olej te javascriptowe bzdety, jak bede chcial cie skopiowac to ja zapisze albo zrobie screen.. wkurzajace sa komunikaty 'nie kopiuj' czy cos w tym stylu kiedy chce cos zrobic prawym klaiwszem...
scanner
Pociagnę Ci strone wgetem i nic nie zrobisz..
mhs
Cytat
jak zabezpieczyć stronę przed zapisaniem jej przez oglądającego na jego dysku oraz jak zablokować myszkę aby nie pozwalała zaznaczać zawartości oglądanego okna.

poszukaj informacji na ten temat w kursie P. Wimmera - są tam przykładowe skrypty

Cytat
olej te javascriptowe bzdety, jak bede chcial cie skopiowac to ja zapisze albo zrobie screen.. wkurzajace sa komunikaty 'nie kopiuj' czy cos w tym stylu kiedy chce cos zrobic prawym klaiwszem...

niestety - wkurzajace sa strony gdzie ktos skopiowal jakis skrypt i mysli, ze przez to jego stronka jest np. 'zabezpieczona' lub tez dzieki mniej lub bardziej ciekawym rozwiazaniom jego strona wyglada ladnie
wassago
byl obszerny topic o tym temacie - dodam tylko ze ja uzywam HTML Guardian'a i catchowania w php i nie narzekam...

pozdrawiam
Marusz
Cytat
2. Javascript

Radze odradzac takie pomysly. Jesli ktos sie uprze, i tak skopiuje zawarosc witryny (chodzby Opera z wylaczonyn JS, tudziez nakladkami na IE - Avant Browser - ktore za pomoca kilku klikniec przestaja reagowac na JS).
Cytat
Pociagnę Ci strone wgetem i nic nie zrobisz..

Mozna sie zabezpieczyc przed wywolaniami wgeta (jak i zreszta kazdego rippera, chociaz przyznam sie, ze httrack'owi jeszcze nic sie nie oparlo).
scanner
Cytat
Cytat
Pociagnę Ci strone wgetem
Mozna sie zabezpieczyc przed wywolaniami wgeta (jak i zreszta kazdego rippera
wget to tylko przyklad smile.gif Zawsze mozna tez zassac przez php tongue.gif
zalew
pomijajac powyzsze uwagi i traktujac to bardziej ogolnie... w jakikowiek sposob to zrobisz, zabezpieczysz sie przed dzieciarnia conajwyzej..

co tak wlasciwie chcesz zabezpieczyc? teksty? zdjecia? sa zabezpieczone prawnie, inaczej nie bylyby wydawane ksiazki i czasopisma (przeciez mozna je polozyc na skanerze).. jesli ktos chce to zabrac to napewno nie do popularnego serwisu, bo wtedy by to szybko wyszlo na jaw, conajwyzej "dzieci".. pozdro!
Marusz
Cytat
przeciez mozna je polozyc na skanerze

Tak, to jest mozliwe, ale tylko wtedy, jesli scanner wyrazi zgode ;D
uboottd
Do cwaniakow: ciekawe jak zabezpieczycie sie przed przegladarka o nazwie "telnet" ?
scanner
Cytat
jesli scanner wyrazi zgode ;D
Nie wyrażam smile.gif)
Kocurro
uboottd plus dla Ciebie, przed przeglądarką Telnet się nie da...
Gligamesh
jaseli chodzi o zapis strony to nie mam pojecia, sam szukam ale blokada myszki i klawisza jest prosta wystarczy do kodu wklepic

Kod
<BODY oncontextmenu="return false" onselectstart="return false"

ondragstart="return false" bgProperties=fixed

>

z zapisem obrazu i innych spraw mozna kombinowac podobnie biggrin.gif
brasil_pl
stronę przed skopiowaniem można zabezpieczyć w zasadzie tylko przed lamami...
tutaj jest fajne "zabezpieczenie" przeźroczysty GIF 1x1 px rozciągnięty na całą stronę między znacznikami <DIV>...

http://www.wzorypism.coo.pl/wzory_pism_dla...owe/0pe0604.htm
PrZeMoL
sprobuj sciagnac jakas strone z *prv.pl albo www.login.tk

nie probowalem.. ale mysle ze jak nie da sie zapisac to zalapiesz o co chodzi - te strony maja swoj kod w ktorym jest ramka do naszej strony czyli powinien sie zapisac tylko index z kodem

<i frame........ > czy cos

pozdro
shw
a z iframe nie wyciagniesz czasem adresu do oryginalnej strony?
nie da sie zabezpieczyc - zawsze da sie zlamac - skoro page widac, to da sie go zapisac!
kubatron
może się zbytnio nieznam alle jest możliwośc zabezpieczenia strony przed ściągnieciem ale ściągnieciem typu Plik->Zapisz jako np. http://www.underpl.org/ niesciągnie sie
FiDO
co nie znaczy ze nie mozna tej strony sciagnac w ogole...
CyklOP
Jesli sie nie myle to te wszystkie wspaniale zabezpieczenia mozna obejsc notatnikiem biggrin.gif Wpisujesz nazwe strony w notatniku i voila (włala, nie wiem jak to sie pisze ;])
FiDO
od kiedy notatnik jest przegladarka internetowa? biggrin.gif
CyklOP
Od zawsze, sam sprawdz smile.gif No a blokowanie prawego klawisza "tylko dla internet explorer" niczego nie zalatwia, a tylko odstrasza uzytkownikow. Ja ze stron z zablokowanym prawym klawiszem po prostu wychodze...
FiDO
Nie docenialem notatnika winksmiley.jpg
kubatron
notatnik jest tylko edytorem kodu html a jeśli chodzi o zabezpieczenie strony to kupcie sobie serwer za 280zł co roku i macie zabezpieczenie.
po za tym jeśli chodzi o obejścia programisci w php napewno umią napisąc skrypt który bedzie chronił stronke biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
kubatron
jak znacie wszystkie programy do sciagania stron to wystarczy najprostrzy układ chronienia zrobić przez instrukcje warunkową i po warunku exit;
spenalzo
Rozwiiń swoją skomplikowaną myśl.... bo chyba się nam szykuję rewolucja jakaś laugh.gif
PMadej
Cytat
notatnik jest tylko edytorem kodu html a jeśli chodzi o zabezpieczenie strony to kupcie sobie serwer za 280zł co roku i macie zabezpieczenie.

Możesz mi wyjaśnić jakim zabezpieczeniem przed zapisem strony na dysku jest kupno własnego serwera ( nie wiem co masz na myśli mówiąc, że taki można kupić za 280zł/rok - chyba wirtualny serwer).
PMadej
Cytat
jak znacie wszystkie programy do sciagania stron to wystarczy najprostrzy układ chronienia zrobić przez instrukcje warunkową i po warunku exit;

czy tu się sam rozumiesz?? bo chyba nikt inny tego nie rozumie ...
kubatron
chodzi mi o to że serwery darmowe niesą zabezpieczone przed zapisem danych a płatne są
a jeśli chodzi o tą instrukcje warunkowa to musze poszukać
spenalzo
Cytat
chodzi mi o to że serwery darmowe niesą zabezpieczone przed zapisem danych a płatne są

Proszę się rozwinąć, bo robi się ciekawie laugh.gif . Jaką instrukcję warunkową? Bo wiesz, my lamery i nie wiemy, powiedz nam. 8O
PMadej
Cytat

Czekaj, czekaj tobie chodzi o to, że na darmowych serwerach można sobie zapisać dane w ramach przydzielonej quoty, natomiast na płatnych nie możesz nic zapisać i płacisz za powietrze na dysku??

Z tego co ja sie orientuje to my tu rozmawiamy o tym jak zrobić żeby osoba odwiedzająca stronę nie mogła jej zapisać ALE u siebie na dysku a nie na serwerze na którym jest twoja stronka ...
CyklOP
No czego wy tu nie rozumiecie?!?
Przeciez prawdziwe H4X0ry robia na poczatku tak:

[php:1:06780d4dea]<?php
<?

die("ultra G0su zabezpieczenie przed skopiowaniem");

echo("tutaj zawartosc strony");
?>
?>[/php:1:06780d4dea]

Ale cicho, jak sie dowiedza ze zdradzam ich tajemnice to mnie zabija...

P.S. Opcja "die();" dostepna tylko na profesjonalnych serwerach z cena od 300 zl za rok.

P.S.2. Co do uwag na temat notatnika, to tak jest on edytorem textu, ale mozesz nim sciagnac kazda strone (podajac adres np. http://cyklop.info/index.php) i nie dzialaja wszystkie blokady w javie itp. i chyba wlasnie o tym jest mowa w tym topicu, ale widze ze polowa nie wie o co chodzi (oprocz stalych bywalcow i wyjadaczy ;p) i wymyslaja tu jakies cuda... A skoro chcemy skopiowac zawartosc strony to chyba notatnik nie musi byc przegladarka internetowa racja? Jeszcze jakies uwagi? (nie zamykajcie topicu, zapowiada sie niezla zabawa biggrin.gif)
Therronis
odpowiedz jest prosta : nie da sie zabezpieczyc strony przed skopiowaniem, jedynym zabezpieczeniem sa prawa autorskie. i tyle na temat.
wassago
Cytat
odpowiedz jest prosta : nie da sie zabezpieczyc strony przed skopiowaniem, jedynym zabezpieczeniem sa prawa autorskie. i tyle na temat.

mozna zabezpieczyc strone przed skopiowaniem!
tyle razy mowilem, ze da sie to zrobic (podawalem przyklady), dlatego wiecej nie bede tlumaczyl jak tego dokonac
spenalzo
Pewno że można - ukrywając ją w Koszu systemowym... Wiele razy było mówione że możesz zabezpieczyć się przed IE czy innym, ale przed np. telnetem już nie.
CyklOP
Cytat
tyle razy mowilem, ze da sie to zrobic (podawalem przyklady), dlatego wiecej nie bede tlumaczyl jak tego dokonac

Tyle razy mowiles... sorry jesli zawracam ci glowe, ale jesli nie to zarzuc linkiem do jakiegos topicu *tak uzywalem search ale nie znalazlem*... Bardzo jestem ciekaw tych rozwiazan.
uboottd
Cytat

Jasne, a md5tke mozna odkodowac.
CyklOP
Raz tylko widzialem zabezpieczenie, ktore moznaby uznac za skuteczne... polegalo ono na wielokrotnym wciskaniu kolejnych stron w <frame> i <iframe> z dodatkiem javascriptow i wszelakich przekierowan... bylo to tak upierdliwe i denerwujace ze nawet najbardziej napalony na zawartosc strony pirat moglby sie zniechecic, no ale na samym koncu lancuszka i tak byl juz niczym nie chroniony kod, wiec hmmm... sam nie wiem kto sie wiecej nameczyl, autor strony i zwykli uzytkownicy muszacy uporac sie z tymi wszystkimi przekierowaniami zwiekszajacymi czas ladowania strony, czy ewentualny "pirat"...
dragossani
Nie wiem na ile to skuteczne, ale wygląda nieźle: http://www.ioncube.com/html_encoder.php
Paul
Cytat

No mozna kodowac zrodlo... Ale po co? Co ci sie stanie jak ktos je zobaczy? Pozatym mozesz wyenterowac pare lini, tak, aby nie bylo widac kodu w standardowy okienku notatkika biggrin.gif...

A co do blokowania zaznaczania myszka to mozna to latwo w JS:

Kod
<body onselectstart="return false;">
shw
Cytat

nie no gosciu mnie rozwala - jak ty chcesz zabezpieczyc strone przed skopiowaniem?
skoro page sie wyswietla przy dostepie, tzn. ze w ten lub inny sposob zostal sciagniety tymczasowo na nasz dysk, tak wiec w latwiejszy badz trudniejszy sposob, ale da sie ja zapisac. sa mniej lub bardziej skuteczne metody zabezpieczania, ale nie da sie w pelni zabezpieczyc przed zapisem - przykro mi...
Paul
Cytat
Cytat

nie no gosciu mnie rozwala - jak ty chcesz zabezpieczyc strone przed skopiowaniem?
skoro page sie wyswietla przy dostepie, tzn. ze w ten lub inny sposob zostal sciagniety tymczasowo na nasz dysk, tak wiec w latwiejszy badz trudniejszy sposob, ale da sie ja zapisac. sa mniej lub bardziej skuteczne metody zabezpieczania, ale nie da sie w pelni zabezpieczyc przed zapisem - przykro mi...

Czyli najlepsze zabezpieczenie strony... brak strony tongue.gif
shw
wtedy sie do strony za chiny ludowe nie dostana winksmiley.jpg
a co do blokowania prawego przycisku-dziecinada i tylko mnie osobiscie wqrwia-czasami np. chce skopiowac link, albo downloader nie zalapie pliku i chce go spod prawego przycisku, a tu okienko z texcikiem, ze nie mozna prawego buttona uzywac or sth like that - wqrwiajace - na szczescie MyIE, ktorego glownie uzywam ma plugin, ktory radzi sobie z takimi wybrykami jak blokowanie prawego przycisku myszy.
kurtz
Hej
Cytat
Nie wiem na ile to skuteczne, ale wygląda nieźle:http://www.ioncube.com/html_encoder.php
wyglada ;) a jak przejedzie sie przez zrodelko widac evala ;)

Pozdrawiam
Paul
Cytat
wtedy sie do strony za chiny ludowe nie dostana winksmiley.jpg
a co do blokowania prawego przycisku-dziecinada i tylko mnie osobiscie wqrwia-czasami np. chce skopiowac link, albo downloader nie zalapie pliku i chce go spod prawego przycisku, a tu okienko z texcikiem, ze nie mozna prawego buttona uzywac or sth like that - wqrwiajace - na szczescie MyIE, ktorego glownie uzywam ma plugin, ktory radzi sobie z takimi wybrykami jak blokowanie prawego przycisku myszy.

Popieram w 100%
shw
thx za poparcie smile.gif
apropos prawego przycisku - teraz mam problemik z flashem - jest stronka z linkiem we flashu i niestety downloader nie zalapuje, wiec zalapuje denny windowsowy sciagacz, ktory przerywa juz ktorys raz po ilustam procentach (wiekszy pliczek)... tak samo wqrwiajace jak prawy klawisz, ale czy na to cos da sie zaradzic?
FiDO
A Twoj downloader nie ma czegos takiego jak drop zone? coby mozna drag&drop'nac linka?
Zreszta podaj przyklad strony z linkiem do pliku we flashu to pokombinuje.
shw
ma drop zone, ale przeciez z flasha nie pociagniesz linka na drop zone'a..
probowalem (downloader; flashget)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.