Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Napisy nie działają, ale jakoś dziwnie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kps
Robię stronę w html znaczy się trochę napisałem cały kod
a teraz podzieliłem go na header, footer, menu, i taka tam prawy kawałek strony.

rozdzielam to i wstawiam używając
  1. <?php include('header.php') ?>
itp.

i wszystko spoko ładnie działa, tak w ogóle to jest ta strona:
http://www.jolantaperkowska.pl/

W menu na górze działają ś ą ź a w footer i po prawej stronie już nie.

Oczywiście w hederze mam wstawione:
  1. <META HTTP-EQUIV="CONTENT-TYPE" CONTENT="TEXT/HTML; CHARSET=ISO-8859-2">

Proszę o pomoc w tej sprawie

Pozdrawiam
Krzysiek
cojack
SOA#1

@Edit

ale jak nie ma błędu to jak Ci ma ktoś pomóc?

@Edit

Ty nie bądź taki agresywny z tym sod1 (happy.gif), lepiej wróć sobie z metalu wycinać rzeczy bo widzę że Ci tamto nieźle wychodzi.

@Edit
ale gdzie ich nie ma bo ja nie widzę problemu, weź zrób screena i zaznacz na czerwono o co Ci chodzi będzie łatwiej,
kps
dziękuje za odpowiedz,

może jednak ktoś pomoże

Edit:

Dziękuję za pochwałę.

Sorry za tamto.
No ale jak nie ma błędu to powinno działać ok a jakoś właśnie nie ma tych literek
sadistic_son
A spróbuj tak:
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
Zosiek
Już trochę wcześniej było tongue.gif
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry667189
Zajrzyj tam, masz tam krok po krok opisane jak to zmienić.
Co do właściwego kodowania polskich znaków na stronie: powinno być iso-8859-2. jest to internetowy standard. Choć nikt nie broni używać utf-8.
kps
nie chcę używać programów do zmiany znaków bo to bezsensu,
chce to tak zrobić żeby ładnie działało bo tekst na stronie będzie często zmieniany.

Co może być przyczyną tego że w menu na górze działają te litery a po prawej stronie i w stopce nie ?

to co pokazywał sadistic_son nie pomaga a w dodatku wszystkie znaki polskie znikają.
lukas22333
Te pliki w których masz te teksty które źle się wyświetlają mają złe kodowanie. Ściągnij sobie program Gżegżółka i przekoduj wszystkie pliki do takiego kodowania jakie masz określone w meta i po problemie. Zrobisz to raz i będzie działać jak należy.
kps
niestety nie po problemie dalej w dwóch plikach są krzaki a reszta ok,
nie wiem co się z tym zrobiło robiłem kiedyś podobną stronę tak samo jak tą i wszystko działało
cojack
To sprawdź w jaki sposób zapisujesz te pliki, wg mnie ustawiasz kodowanie na cp 1250, aby to sprawdzić, ustaw header z iso-8895-2 na cp 1250 i sprawdź pozostałe znaki, powinny być poprawnie u Ciebie wyświetlane.

@EDIT

tak przed chwilą to sprawdziłem, zmieniłem kodowanie w przeglądarce na cp 1250 i rzeczywiście znaki po prawej stronie wróciły do czytelności, na przyszłość używaj jakiegoś IDE do pisania stron, lub chociaż Notepad++ i pilnuj się o kodowanie w pliku.
kps
dzieki cojack jesteś gość, już działa wszystko spoko.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.