Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skok na doł okna
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
hao
I kolejny mój drobny i silly problemik.

Poproszę o linijkę/i kodu, który umożliwi zaraz po odtwarciu się okna automatyczny skok na sam dół okna (w przypadku gdy będzie trzeba to okno przewijać). (powiedzmy, że tak, jak gdyby najnowsze wiadomości są na dole, i to je na początku przeglądania strony powinno widać).

thx
mpps
<body onload="parent.location.href='#bottom'">
a na dole strony:
<a name="bottom"></a>

niestety w operze nie działa...
hao
No tak, ale niestety wtedy słychać *klik* którego muszę uniknąć. Czy nie ma innego sposobu?
Paul
Na koncu adresu podajesz #dol

A w kodzie:
  1. <a name="dol"></a>
hao
Paul, obawiam sie, ze powtórzyłeś to co mi napisał mmps.
To co mam to jest po prostu otwarcie linkam któremu towarzyszy odgłos *kliknięcia*. A ja chciałbym, żeby się to robiłe bez tego odgłosu.
Paul
Mi chodzilo o troszke cos innego niz mpps'owi... Chodzilo mi oto, zeby dodac etykiete na koncu src iframa... Niestety to rozwiazanie dziala tylko na mozilli...

Dodaj cos takiego do iframa... Powinno dzialac wszedzie:

Kod
onload="window.scrollTo(0,2147483647);setTimeout('location.reload()',1000);"
mpps
@paul
jest to dobre rozwiązanie, ale tylko połowicznie. dlaczego? spróbuj przewinąć stronę do góry... winksmiley.jpg

@hao
usuń:
  1. setTimeout('location.reload()',1000)

p.s.
nie będzie lepiej zmienić skrypt tak, ażeby najświeższe wiadomości były w kolejności od najnowszej (w dół) do najstarszej? rozumiem, że masz swoje powody...
orson
witam ...

a co ci przeszkadza klik questionmark.gif jak ktos ma wylaczone to odglosy systemowe to nic nie slyszy ... pozataym nie mozesz otwierac stronki odrazu z # questionmark.gif czyli w odnosniki umieszczasz www.jakasmojastrona.com/costam/gdziestam.php#test questionmark.gif i bedzie dzialac bez skryptow i udziwnien ...

pozdrawiam
mpps
@orson
nie podoba mi się Twoje rozwiązanie.
jak to wykonasz dla strony startowej? bo chyba o to hao-owi chodziło...
Paul
Cytat(mpps)
jak to wykonasz dla strony startowej? bo chyba o to hao-owi chodziło...

Tu zdaje sie chodzi o chata - wnioskuje z poprzedniego topicu autora smile.gif

Cytat(mpps @ 2004-10-10 10:32:41)
  1. setTimeout('location.reload()',1000)

No ale jesli to usunie to nie beda sie pojawiac nowe wiadmomosci.

Domyslam sie, ze chodzi ci oto, zeby sie strona jakby caly czas generowala wysylajac nowe informacje - ale w ten sposob mozna umiesciec je jedynie na koncu.
mpps
Cytat
Poproszę o linijkę/i kodu, który umożliwi zaraz po odtwarciu się okna automatyczny skok na sam dół okna (w przypadku gdy będzie trzeba to okno przewijać). (powiedzmy, że tak, jak gdyby najnowsze wiadomości są na dole, i to je na początku przeglądania strony powinno widać).

nie znalazłem nic na ten temat, o którym wspomniałeś paul
a o hao poprzednim topic-u nie wiedziałem winksmiley.jpg
może niech się sam zainteresowany wypowie, o co dokładnie Mu chodzi?
a czy do zdarzenia nie można przypisać skryptu JavaScript generującego jakiś tam dźwięk, np. midi, który będzie "pusty" (czyt. jednosekundowa cisza)?
czy wtedy przypisany systemowy "klik" nie zostanie wyparty przez zdarzenie?
hao
Dizęki za taki odzew smile.gif
No więc napiszę dokładnie o co mi chodzi. Otóż z nudów, żeby nie zapomniec programowania w php, zafascynowany możliwościami gry ADOM zacząłem pisać takiego MMORPG przez www (ni to mud, bo ma grafe, coś w stylu starych wizardry - każdy krok to skok do następnej lokacji). Barrdzo fajnie się wsyzstko robiło, tylko właśnie doszedłęm do miejsca gdzie gracze będą gadać między sobą. Więc będę musiał zaimplementować mały czacik. Nie będę pisal o wszystkich możliwościach...

W każdym razie bardzo zależało mi na czacie takim, który odświerzałby się bez klikania i przewijał od razu na dół (tak jak w grach rpg, chociażby Baldur's Gate).
To rozwiązanie Paula (onload="window.scrollTo(0,2147483647)) nawet mi pasuje, wcale mi nie zależy żeby tekst można było przewijać. (Zakłądam że 2147483647 to .. linijka czy numer pixeal do któego przewija się okno smile.gif) ?

Dzięki.
No chyba że ktoś ma jakiś inny mega sposób, że się dało przewinąć potem okno ? smile.gif
Paul
Ta wartosc jest w pikselach i jest maksymalna wartosc jaka moze pomiescic zmienna int wiec powinno starczyc smile.gif

Mozna bylo wykrywac wysokosc dodumentu - ale po co smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.