Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Problem z systemem uwierzytelniania użytkowników i personalizacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gabrielx
Mam problem z tym gotowym (z książki) skryptem:
www.gabrielx.cba.pl/logowanie.php
http://odsiebie.com/pokaz/3899742---31b0.html
1. Nie mogę się zarejestrować (nie jest to błąd bazy danych bowiem po funkcji podłaczania się do SQL postawiłem warunek- który działa, pokazuje że udało się połączyć)Warunek:
Kod

$lacz = lacz_bd();
if ($lacz)
echo "Udało się połączyć z db";

Ew. jak proponujecie sprawdzić działanie db?
2. Nie mogę się zalogować. Wprowadziłem ręcznie do sql nazwe uzytkownika, haslo i email. Niestety - nie działa. Czy to wina tego że nie mogę dodać do DB tych oto linijek(phpMyAdmin, plik zakladki.txt):
Kod
grant select, insert, update, delete
on zakladki.*
to uzyt_zak@localhost identified by 'haslo';

Pojawia się taki błąd:
#1044 - Access denied for user 'zakladki'@'%' to database 'zakladki'
Czy należy zmienić @localhost na @cba.pl?

Czy możecie dać mi jakieś wskazówki?
kaem
No ale w grant dajesz prawa użytkowniki 'uzyt_zak' a w błędzie masz użytkownika 'zakładki' ...

//Edit, podejrzewam, że logujesz się ze złym loginem. Dobrze by było jakbyś rzucił kodem funkcji lacz_db().
Gabrielx
Ten plik co podesłałem jest na podstawie książki-nie przystosowany do CBA.
$wynik = new mysqli('mysql.cba.pl', 'login jakim sie loguję do panelu phpMyAdmin', 'hasło', 'gabrielx_cba_pl');

uzyt_zak jest w tabeli MySQL zakladka wiec raczej to nie jest blad. Zakladki to moj login/uzytkownik do mysql/phpmyadmin tongue.gif.
Edit: Już działa biggrin.gif

1. Pojawia się kolejny problem. Nie działa funkcja mail (przypominanie hasła). Co zrobić/jakiego serwera poczty użyć aby wszystko funkcjonowało. Z gmail nie działa. Czy to wina serwera E-mail czy coś nie tak z kodem.
2. Co zrobić aby wyświetlił się stosowny komunikat kiedy np. nie jesteśmy zalogowani a wchodzimy na np. zakladki.php? Trzeba zastosować wyjątki?

Ktoś zna odpowiedz?
erix
Jeśli chodzi o GMail, to poszukaj; jest inna metoda łączenia się z serwerami Google. Jeśli korzystasz z phpMailera, to problem masz częściowo rozwiązany.

Cytat
2. Co zrobić aby wyświetlił się stosowny komunikat kiedy np. nie jesteśmy zalogowani a wchodzimy na np. zakladki.php? Trzeba zastosować wyjątki?

Ilu koderów, tyle koncepcji; często jest tak, że następuje wówczas przekierowanie na stronę logowania z URL-em, na który user zostanie przekierowany po zalogowaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.