Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Google maps współrzędne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gsmphone
Witam,

Mam taki problem. Potrzebuję mapkę google na której mogę przesuwać znacznik i w polach pod mapą będą się pokazywać współrzędne. Wszystko by było dobrze lecz gdy zmienie ręcznie współrzędne w polach to znacznik na mapie się nie rusza pod nowe współrzędne.
Czy ktoś ma może kod albo link do jakieś strony co wytłumaczy mi krok po kroku jak takie coś zrobić?
thek
Google Maps to JS... zacznij używać więc zdarzeń. Co byś powiedział na choćby funkcję podpiętą pod pole formularza, wyzwalane podczas zdarzenia onChange?
gsmphone
Cytat(athei @ 23.10.2009, 09:44:28 ) *

Dzięki, ale nie do końca jest tam to co ja potrzebuje. Ma ktoś może jakieś inne przykłady?
thek
Jeśli to ma być tylko jeden marker to czemu nie napiszesz, jak proponuję, funkcji o nazwie choćby move, która będzie wyzwalana zdarzeniem onChange pola formularza(a jeszcze lepiej onBlur)?
czyli coś w stylu
  1. <input type="text" id="lat" name="lat" onBlur="move()" value="51">
  2. <input type="text" id="lng" name="lng" onBlur="move()" value="19">

I teraz sobie tylko piszesz funkcję move(), która będzie walidować dane z pól i ustawiać zarówno pozycję markera jak i setCenter mapy. Tyle, że w przykładach podanych masz działanie minimalnie inne.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. function move() {
  2. 1. Pobierasz dane inputów,
  3. 2. Sprawdzisz czy są odpowiednie bo muszą być liczbami z przedziału konkretnego i o określonym formacie ( lub robisz konwersję),
  4. 3. A teraz zmieniasz centrum mapy i położenie markera.
  5. }

Taki jest algorytm. podpowiem tylko, że używasz setCenter() i moveTo(). Zmienne markera i mapy to chyba nie problem sprawdzić lub ustawić? winksmiley.jpg
gsmphone
Cytat(thek @ 23.10.2009, 11:40:44 ) *
Jeśli to ma być tylko jeden marker to czemu nie napiszesz, jak proponuję, funkcji o nazwie choćby move, która będzie wyzwalana zdarzeniem onChange pola formularza(a jeszcze lepiej onBlur)?
czyli coś w stylu
  1. <input type="text" id="lat" name="lat" onBlur="move()" value="51">
  2. <input type="text" id="lng" name="lng" onBlur="move()" value="19">

I teraz sobie tylko piszesz funkcję move(), która będzie walidować dane z pól i ustawiać zarówno pozycję markera jak i setCenter mapy. Tyle, że w przykładach podanych masz działanie minimalnie inne.
  1. function move() {
  2. 1. Pobierasz dane inputów,
  3. 2. Sprawdzisz czy są odpowiednie bo muszą być liczbami z przedziału konkretnego i o określonym formacie ( lub robisz konwersję),
  4. 3. A teraz zmieniasz centrum mapy i położenie markera.
  5. }

Taki jest algorytm. podpowiem tylko, że używasz setCenter() i moveTo(). Zmienne markera i mapy to chyba nie problem sprawdzić lub ustawić? winksmiley.jpg

No dla mnie to trochę jest problem sadsmiley02.gif Nie mam pojęcia co wpisać po function move(). Prosiłbym o pomoc bo ja z JavaScript to nie za bardzo. Z góry dziękuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.