No i załóżmy taką podstawową strukturę:
content ma coś w rodzaju zaokrąglonych rogów (stałej szerokości). W związku z tym wyprodukowałem obrazek, który zawiera te detale.
CSS wygląda w - mniej więcej - ten sposób:
#content { clear: both; background: url('../gfx/content.png'); overflow: hidden; /*height: 400px; - to tylko dla testów bez zawartości*/ } #content:before { content: " "; display: block; height: 26px; background: url('../gfx/contentWrapper.png') no-repeat; } #content:after { content: " "; display: block; height: 35px; background: url('../gfx/contentWrapper.png') no-repeat bottom; }
No i dla pseudoklasy :before rogi są wyświetlone tak, jak być powinny - nie ma zastrzeżeń. Jednak :after jest wyświetlany zaraz po :before, a nie za #content, w taki sposób, że wygląda to tak:

Co ciekawe, gdy zamiast selektora #content:after użyję #footer:before, to wszystko jest jak trzeba.
Niech mnie ktoś oświeci, co ja robię źle, bo już kombinowałem clearami/floatami/displayem/etc i nie mam do tej pory pomysłu...
EDIT: udało mi się dojść, co było nie tak.
Elementy :before/:after są przed/za dla zawartości wewnątrz warstwy. Stąd już ostatnia prosta:
#content { /**/ position: relative } #content:after { /*...*/ position: absolute; bottom: 0; left: 0; }