Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [.htaccess + .htpasswd] Katalog po zabezpieczeniu hasłem znika
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
-SaraniS-
Witam
Mam ja na serwerku katalog z plikami do pobierania. Nie chcę tworzyć ręcznie indeksu dla tego katalogu, wystarczy listing Apache (ma to być funkcjonalne a nie odbajerzone). Jednak niektóre z podkatalogów tego katalogu muszą być zabezpieczone hasłem, i wtedy zaczyna się problem - gdy umieszczę w nich odpowiedni .htaccess
CODE

AuthType Basic
AuthName "Na prosbe Zespolu dostep jedynie dla autoryzowanych uzytkownikow"
AuthUserFile /home/saranis/.htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
Require valid-user # bawiąc się w wycinanie poszczególnych wierszy stwierdziłem, że właśnie ten powoduje problem

to na listingu Apache dany podkatalog przestaje być widoczny.
Przestudiowałem dokumentację "Indianina" i wyczytałem, że jest to standardowe jego zachowanie. Ja chciałbym je zmienić, czy jest to możliwe bez stosowania ręcznie utworzonego indeksu (php) listującego to co chcę? Jakby co, jestem na tym serwerze adminem, więc mam pełen dostęp do konfiguracji serwera. Pozostałe rzeczy, jak opisy zawartości podkatalogów itp. jestem w stanie zrobić bez problemu, problem tylko z tym hasłem...
Pozdrawiam i czekam na pomysły
laohost
Skrypt PHP może wyglądać w taki sposób: wyświetlanie zawartości katalogu - ostatni kod.

W samym Apachu chyba nie ma takiej możliwości.
-SaraniS-
Witam
Że w PHP jest możliwość to wiem, mam w ten sposób zrobione galerie, które właśnie wyglądają jak listing Apache, tylko z miniaturkami zdjęć zamiast nazw plików; jednak wolałbym na ile się da, nie tworzyć indeksów (znacie to, skoro już zacznę pisać, to z czasem z prostych katalogów download powstanie potężny CMS winksmiley.jpg ) ale najpewniej faktycznie tak się nie da... A w sumie to tylko jeden indeks w katalogu nadrzędnym - upodobnić go do Apachowego i będzie dobrze.
OK, z mojej strony EOT winksmiley.jpg
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.