Choc pisze po raz pierwszy czytuje forum nie od wczoraj.. Ostatnio zabrałem się za próbę stworzenia kodu dodającego nowe wiadomosci do bazy.. jako że nie berdzo chciało cokolwiek dodawać, sięgnąłem po książke i ładnie przepisałem tamtejszy kod i ku mojemu zdziwieniu owy kod także nie chce dodawać rekordów..
Po kolei.. dwa pliki.
Pierwszy z polem formularza:
..oraz drugi odbierajacy dane:
<html> <head> <title></title> </head> <body> <h2>dodanwanie newsa.. rezultat</h2> <?php //utworzenie ktorkich nazw zmiennych $username=$_POST['username']; $tytul=$_POST['tytul']; $skrotart=$_POST['skrotart']; $pelnyart=$_POST['pelnyart']; $ok=$_POST['ok']; if (!$username || !$tytul || !$skrotart || !$pelnyart) { echo 'Nie podano wymaganych danych<br />' .'Wroc do poprzedniej <a href="news.html">strony</a> i sprobuj ponownie.'; exit; } { } include ('config.php'); // Połaczenie z baza danych //dodanie rekordow $zapytanie = "insert into tb_news values ('".$username."', '".$tytul."', '".$skrotart."', '".$pelnyart."', '".$ok."')"; $wynik = $db->query($zapytanie); if ($wynik) ?> </body> </html>
Błąd jaki wyskakuje:
<?php PHP Fatal error: Call to a member function query() on a non-object in /news_add.php on line 42 ?>
Przyznam szczerze ze spróbowałe jeszcze z dwoma innymi książkami. Którą bym nie wziął w rękę i z którego kodu nie skorzystał, jeszcze mi się nie zdarzyło by dodał jakiś rekord. Odczytuje bez problemu. Wyświetla po wskazanej ilości, ale dodać nie chce uparciuch..
Co więc robię nie tak..?
Na serwerze i localu php5 powyższy skrypt w/g książki to także php5.. hm..