Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wstawianie elementu do pętli...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Riff
Witam

Mam taki oto kod

Kod
// Zapytanie :)
$sql_links = ("SELECT * FROM blah WHERE blah = blah");
if ($r = mysql_query($sql_links))<BR>{<BR>while ($link = mysql_fetch_array($r))
{
// Wyświetlanie wyników pobranych z bazy<
}
}

Pobieram z bazy danych elementy, które następnie wyświetlam wiadomą pętlą. Chciałbym jednak zrobić tak, aby po każdym pierwszym elementem (i tylko pierwszym) wyświetlonym z bazy w pętli wyświetlić określony element (np. kod wyświetlający reklamy). I właśnie nie wiem za bardzo, jak się do tego zabrać.

Szukałem czegoś na ten temat w google, w moim Vademecum Profesjonalisty (nieadekwatne do mych umiejętności), w dokumentacji pętli, jednak poszukiwania spełzły na niczym. Pros
ę więc o radę, wokół czego się zakręcić aby nauczyć się robić właśnie takie wyświetlanie?

* Czy ktoś jeszcze używający Opery ma problemy z przyciskami odpowiedzialnymi za kolorowanie składni?
nevt
przed pętlą wstaw linijkę
  1. <?php
  2. $reklama=TRUE;
  3. ?>
a w pętli po wyświetleniu danych z bazy dopisz
  1. <?php
  2. if($reklama)
  3. {
  4. // tutaj wstaw twój kod wyświetlający reklamę;
  5. $reklama=FALSE;
  6. }
  7. ?>

powodzenia.
Riff
Dziękuję. Mogę dopisać do listy kolejną umiejętność nabytą dzięki temu forum winksmiley.jpg

Pojawiło mi się kolejne zagadnienie - co jeśli chciałbym wyświetlić tę reklamę w tej samej pętli, ale po dziesiątym wyniku? Albo po trzecim?

Update:
Ok, poradziłem sobie czymś takim:

Kod
<?php $reklama = TRUE; $i = 0; ?>

Kod
<?php while{ $i = $i+1;
if($i == 10) { echo 'reklama'; }
}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.