Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: refresh style.css
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
zuku
Czy jest możliwość przeładowania w pamięci podręcznej przeglądarki stylu css, bez przeładowania strony metodą <meta>?

Dokładniej chodzi mi o to:
- za każdym razem ładuje ten sam plik css do pamięci,
- plik css ma te same znaczniki id i class, zmieniają się tylko ustawienia tych znaczników,
- po przeładowaniu stylu następują zmiany w wyglądzie załadowanej strony.

Chodzi mi o wykonanie np. prostej animacji przy zastosowaniu css i html (strict).

Pozdrawiam
zuku
NuLL
google > document.stylesheet ;-)
WereWolf
nie będzie odpowiedzi na temat, ale...

radziłbym się zastanowić nad innym rozwiązaniem tego problemu (o tym za chwilę), jeśli zrobisz tak jak chcesz zrobić, stracisz jedną z zalet zewnętrznych arkuszów styli... a jest to właśnie zapamiętywanie ich przez przeglądarkę - nie muszą się ładować przy każdym otwarciu strony, dzięki czemu strony ładują się znacznie szybciej itp...

jeśli już chcesz kombinować coś takiego ze stylami, to lepiej zrobić jeden większy arkusz styli, a operować później tylko na zmianach przypisania klas i id na samej stronie, ewentualnie zmieniać jakieś style bezpośrednio przez JavaScript (to chyba i tak jedyne wyjście, żeby zmieniać style w locie - poza hoverem)
cadavre
Cytat(WereWolf @ 2.01.2007, 18:49:40 ) *
jeśli już chcesz kombinować coś takiego ze stylami, to lepiej zrobić jeden większy arkusz styli, a operować później tylko na zmianach przypisania klas i id na samej stronie, ewentualnie zmieniać jakieś style bezpośrednio przez JavaScript (to chyba i tak jedyne wyjście, żeby zmieniać style w locie - poza hoverem)
Hmmm... style CSS ważą powiedzmy po 20KB. Czy dla dzisiejszych łącz to tak dużo? Lepiej zrobić dwa oddzielne CSS i nazwać je różnie - w ten sposób w cache'u przeglądarki znajdą się oba style. Jak dla mnie lepiej podmieniać CSSy niż na stronie zamieniać niekiedy setki class="" czy id="".
WereWolf
Cytat(cadavre @ 2.01.2007, 19:00:58 ) *
Hmmm... style CSS ważą powiedzmy po 20KB. Czy dla dzisiejszych łącz to tak dużo? Lepiej zrobić dwa oddzielne CSS i nazwać je różnie - w ten sposób w cache'u przeglądarki znajdą się oba style. Jak dla mnie lepiej podmieniać CSSy niż na stronie zamieniać niekiedy setki class="" czy id="".

teoretycznie nie dużo, ale nie łącze końcowego użytkownika jest w dzisiejszych czasach problemem, a raczej limit transferu dostępny na serwerze... przy niewielkich serwisach to prawie nie robi różnicy, ale przy większej ilości odwiedzin, zwłaszcza jak użytkownik przechodzi po kolejnych podstronach serwisu to naprawdę może robić różnice... zresztą, z tego co się orientuję, zmniejszenie ilości pobieranych danych (co zresztą równa się w jakimś stopniu szybszemu otwieraniu kolejnych stron) było jednym z głównych założeń używania arkuszy stylów w osobnych plikach, a nie bezpośrednio w kodzie strony
cadavre
Więc ile Ty tych styli (plików) chcesz mieć? tongue.gif
WereWolf
Cytat(cadavre @ 3.01.2007, 19:40:03 ) *
Więc ile Ty tych styli (plików) chcesz mieć? tongue.gif

nie zrozumieliśmy się...
nie chodziło mi o kilka osobnych plików, po prostu żeby plik ze stylami był odłączony od samego źródła html, a nie wstawiony w <head/> na przykład
revyag
Cytat

Setki klas questionmark.gif Z definicji klasy są tworzone po to aby można je było zastosować wielokrotnie, więc jeśli masz setki klas to strona musi być tragicznie zaprojektowana a kod totalnie niezoptymalizowany.

Przeglądarka zapisuje style w pamięci podręcznej na dysku, musisz przeładować stronę żeby te style zostały podmienione.
cadavre
Cytat(revyag @ 4.01.2007, 11:26:19 ) *
Setki klas questionmark.gif Z definicji klasy są tworzone po to aby można je było zastosować wielokrotnie, więc jeśli masz setki klas to strona musi być tragicznie zaprojektowana a kod totalnie niezoptymalizowany.
Przeczytaj dokładnie kontekst i o jakie "class" chodzi... dry.gif
gekon
Nie zmienia to faktu, że nie korzystasz z kaskady w arkuszach stylów i semantyki X/HTMLa.
cadavre
To do mnie? Bo jeśli tak to ludzie czytajcie co się pisze w postach...

Cytat(WereWolf @ 2.01.2007, 18:49:40 ) *
jeśli już chcesz kombinować coś takiego ze stylami, to lepiej zrobić jeden większy arkusz styli, a operować później tylko na zmianach przypisania klas i id na samej stronie

I kto powiedział, że ja nie stosuję? ...
revyag
Cytat
Przeczytaj dokładnie kontekst i o jakie "class" chodzi...

Przeczytałem dokładnie. Chodzi o klasy css, kod css i xhtml, nie wiem co Tobie do głowy przyszło. Więc co to zmienia ? Nic.
Dalej twierdzę że setki klas na stronie to porażka.
Poza tym podmiana plików css ma sens tylko wtedy kiedy chcesz mieć parę wersji strony operujących na tym samym kodzie xhtml, jak to jest w przypadku http://www.csszengarden.com/
cadavre
Ja twierdzę tak samo. Nie wiem tylko dlaczego skierowane do mnie są Twoje argumenty. Leave...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.