Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php&mysql]tabele sportowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Stef@n
Witam
Zrobiłem sobie skrypt, który przedstawia dane jakiejś ligi(piłka nożna), pokazuje tabele i terminarz z wynikami danej ligi. Wiec mam w bazie 2 tabele:
- Tabele
Cytat
Id | druzyna | mecze | wygrane | remisy | porazki | punkty | bramki +/-

- Mecze
Cytat
Id | runda | kolejka | data | godzina | miejsce | gospodarz | gosc | bramki_gosp | bramki_gosc | wynik_do_polowy | opis_meczu

Skrypt jest tak napisany ze po dodaniu wyniku dodaje dane do tabeli automatycznie podliczając punkty, mecze itp.winksmiley.jpg.

Problem polega na tym ze nie wiem jak wyświetlić tabele. Normalna? No tak! Ale? Zawsze jest to ale biggrin.gif… Sprawa sortowanie wg. punktów to normalne i tak mam zrobione, ale co zrobić jeśli drużyny będą mieć po tyle samo punktów? A ich pozycja w tabeli zależy od bezpośrednich spotkań pomiędzy tymi drużynami? Jak to wykonać?

P.S Myślałem nad dodaniem pola Lp w tabeli i ustawienia ręcznego, ale chciałbym tego uniknąć!

Z GÓRY DZIĘKI
ferr
Bylo juz to gdzies na forum, poszukaj szczegolnie w forum baz danych. Sugeruje haslo 'tabela pilkarska' smile.gif W kazdym badz razie stworzenie tabeli powinno odbyc sie przez dobrze ulozone zapytanie sql smile.gif
Stef@n
Cytat(ferr @ 25.06.2006, 00:29 ) *
Bylo juz to gdzies na forum, poszukaj szczegolnie w forum baz danych. Sugeruje haslo 'tabela pilkarska' smile.gif W kazdym badz razie stworzenie tabeli powinno odbyc sie przez dobrze ulozone zapytanie sql smile.gif

Szukałem... i nie moge znalesc ;/...
POMOCY prosze sad.gif
Koniczynka
Może spróbujesz stworzyć jakąś tablicę typu "małe punkty", czyli za spotkanie między drużynami X i Y przyznawałbyś 2 pkt za wygraną i 1 za remis, jednocześnie nie dodając tego do tabeli. I na podstawie bilansu z tej tablicy rozstrzygał, która z drużyn powinna być na wyższym miejscu. Taka moja mała sugestia. Pewnie na wiele Ci się nie przyda, bo ja sam miałbym ogromne trudności ze zrealizowaniem tego, ale może w czymś Ci pomoże.
Stef@n
Cytat(Koniczynka @ 25.06.2006, 17:02 ) *
Może spróbujesz stworzyć jakąś tablicę typu "małe punkty", czyli za spotkanie między drużynami X i Y przyznawałbyś 2 pkt za wygraną i 1 za remis, jednocześnie nie dodając tego do tabeli. I na podstawie bilansu z tej tablicy rozstrzygał, która z drużyn powinna być na wyższym miejscu. Taka moja mała sugestia. Pewnie na wiele Ci się nie przyda, bo ja sam miałbym ogromne trudności ze zrealizowaniem tego, ale może w czymś Ci pomoże.

No włąsnie raczje mija sie z celem... zbyt duzo danych... i trzeba bylo by tworzyc tyle pol w tabeli ile druzyn w lidze ;/

Prosze pomocy... bo juz nie wiem co robic... to znaczy chciałbym uniknac
Cytat
P.S Myślałem nad dodaniem pola Lp w tabeli i ustawienia ręcznego, ale chciałbym tego uniknąć!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.