Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Głupie pytanie MySQLowe
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
silvermane
Pytanie dotyczy zasadniczo MySQL, ale problem dotyczy wszystkich baz danych, łącznie z MS Access.

Otóż mam sobie jakieś dane (powiedzmy, że w arkuszu Excela) i chciałbym je zamienić na bazę relacyjną. W tym celu rozbijam powtarzające się wartości na osobne tabele, przypisuję im automatycznie klucze i... co dalej? Jak zamienić wartości w tabeli głównej na numery indeksów na podstawie tychże indeksów? Żaden program, który obadałem, nie sugeruje nawet istnienia takiej możliwości.

Drugi problem to uzupełnianie dalej tych danych, już po wsadzeniu ich do w bazy. Co zrobić, żeby nie musieć ciągle wpisywać wartości z indeksów? Wiem, w Accessie zrobię sobie formularz z listą rozwijaną, ale nawet to nie zadziała, jeśli mam na niej 100 elementów.

Jakieś sugestie?

silvermane

PS. Przydałby się program do hurtowej konwersji mdb <-> sql (znalazłem tylko takie tabela po tabeli, i to jeszcze z wklepywaniem własnej struktury bazy).
Kshyhoo
Możliwe jest. Mam progsa Access2MySQL, który przewala bazy. Poszukaj, jak nie znajdziesz, podeślę (8MB)
silvermane
Cytat(Kshyhoo @ 2005-01-18 20:11:16)
Możliwe jest. Mam progsa Access2MySQL, który przewala bazy. Poszukaj, jak nie znajdziesz, podeślę (8MB)

Chyba znalazłem ten program w
http://www.data-conversions.net/access-to-...-converter.html, ale jest płatny (trial do 5 uruchomień). W sumie nie chcę piracić winksmiley.jpg

silvermane
Kshyhoo
To import Access data to MySQL, get a 30-day free trial of Navicat from Navicat

I tu...

I tu...
silvermane
Dzięki, ale już rozwiązałem problem po swojemu, tzn. poprzez php. Trochę to hakerskie, ale operacja jest na razie jednorazowa, więc pójdzie sprawnie.

silvermane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.