Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql - transakcje?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
EliaS
Witam
Mam pytanko może ktoś z was wie czy mysql obsługuje już transakcje?
lukaswoj
Obsługuje od dosyć dawna, ale tylko na tablicach typu InnoDB, domyślnie MySQL używa typu MyISAM. Typ tabeli podaje się w jej definicji podczas tworzenia.
Poczytaj w manualu o tym, z tego co wiem - InnoDB są wolniejsze od MyISAM.
BzikOS
Na tablicach typu MyISAM można symulować transakcje przy pomocy np. ADOdb.
EliaS
To teraz podpowiedzcie jak to ugryźć smile.gif musze zrobic system rezerwacji online w wielu oddzialach wiec chyba transakcje dla bezpieczenstwa beda najlepsze, chodzi o to też zeby jesli ktos zacznie rezerwowac w jednym punkcie i w tym samym czasie z drugiego punktu ktos inny tez zacznie rezerwowac miejsce to zeby nie bylo tak ze obaj zarezerwuja a sie okaze ze nie ma miejsca bo tylko jedno bylo wolne...
EliaS
no i jeszcze jedna rzecz...oddzialów ma być ok 300 więc ruch w bazie moze byc spory, czy w takim razie baza mysql bedzie dawala sobie rade??
halfik
Cytat
no i jeszcze jedna rzecz...oddzialów ma być ok 300 więc ruch w bazie moze byc spory, czy w takim razie baza mysql bedzie dawala sobie rade??

Dobre pytanie. Ale to zależy raczej od ilości danych w bazie. Choć i owszem, dobrze by było mieć poteżną maszyne serwerową, żeby była wstanie obsłużyć odpowiednio dużą ilość połączeń. Teoretycznie mysql powinien zacząć poważnie zwalniać przy ponad 1 mln rekordów w bazie. Kiedyś robiłem testy na pojedynczej tabeli, gdzie miałem tylko 2 pola tekstowe <- wprowadziłem 3.5 mln rekordów <- zapytanie o pojedynczy rekord trwała z tego co pamiętam prawie 3 min. <- ale testy prowadziłem na W98, Celeronie 400 z 64 RAM'u winksmiley.jpg
carramba
Użyj PostgreSQL i bedzie po problemie, transakcje zagniezdzanie zapytan, widoki i reszta ... wszystko co ci bedzie potrzebne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.