Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] jak wywolac zakres zmiennych?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lnn
witam

czy istnieje mozliwosc wywolania na raz jakiegos zakresu zmiennych np
od $zmienna_tablicowa['costam_1'] do $zmienna_tablicowa['costam_2']

i przypisania ich do np $zmienna1, $zmienna2

tzn.
  1. $zmienna_tablicowa['costam_1'] = $zmienna1;
  2. $zmienna_tablicowa['costam_2'] = $zmienna2;
  3. // itd..

uzyte one beda do zapisu w bazie danych, a jest ich sporo.. tak sie zastanawialem czy daloby rade zapisac same ich identyfikatory oddzielone np przecinkiem a pozniej wywolac nazwy z bazy po id? zapewne sie da tylko czy moglby mnie ktos nieco oswiecic? smile.gif
jakiej funkcji uzyc do zlozenia paru wartosci z kilku zmiennych z pominieciem pustych,

chodzi mi o zapis checkboxow ktore maja jakas wartosc...
Kildyt
Cytat(lnn @ 17.01.2010, 23:51:25 ) *
witam

czy istnieje mozliwosc wywolania na raz jakiegos zakresu zmiennych np
od $zmienna_tablicowa['costam_1'] do $zmienna_tablicowa['costam_2']

i przypisania ich do np $zmienna1, $zmienna2
Prosta pętla for i przypisanie zmiennych.
  1. for(...) {
  2. $name = 'zmienna'.$i;
  3. $$name = $zmienna_tablicowa[$i];
  4. $name=null;
  5. }

Cytat(lnn @ 17.01.2010, 23:51:25 ) *
tak sie zastanawialem czy daloby rade zapisac same ich identyfikatory oddzielone np przecinkiem a pozniej wywolac nazwy z bazy po id? zapewne sie da tylko czy moglby mnie ktos nieco oswiecic? smile.gif
jakiej funkcji uzyc do zlozenia paru wartosci z kilku zmiennych z pominieciem pustych,
Po prostu dopisujesz kolejne wartości do zmiennej, a później dzielisz ja dzięki explode. A puste wyeliminujesz dzięki if (!empty($...))
melkorm
list
extract

Te funkcje powinny Tobie pomóc, też możesz klcuze w tablicy trzymać jako "name" , "surname" itp i przy dodawaniu do bazy tylko $tab['name'], no ale to już kwestia Twojego wyboru.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.