Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mySql] Access denied for user.....(using password: YES)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kucykowy
Witam,

mam problem z bazą chcę zainstalować sklep i podaje wszystkie parametry i pokazuje mi ten właśnie błąd:
SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'moja nazwa' (using password: YES)

na stronie serwera na którym jest baza jest napisane aby zamiast localhost użyć mysql.mserwis.pl no to tak robię i ten błąd natomiast jako nazwa uzytkownika bazy danych MySQL i nazwę bazy wpisuje taką jak mi powstała przy tworzeniu bazy to pokazuje się ten błąd:
SQLSTATE[42000] [1102] Incorrect database name 'nazwa bazay'

co jest nie tak?
Ges
Używaj tego hosta który podałeś (mysql.mserwis.pl).
Co do drugiego błędu to zapewne taka baza nie istnieje na serwerze. Połącz się do tej bazy i sprawdź (ewentualnie załóż odpowiednią bazę). Możesz to łatwo zrobić używając np: phpmyadmina.
kucykowy
w tym rzecz że w phpmyadmin pokazuje tą bazę. Jest tylko info: "Nie znaleziono tabeli w bazie danych." czyli baza jest pusta bo nic w niej nie ma. A czy można jakoś dodać uprawnienia tej bazie czy coś zmienic na 777 bo nie widziałem tam w phpmyadmin nic takiego.
Ges
777 to nie do bazy danych niestety.

Uprawnienia użytkowników są i to owszem, ale zależy jaki masz hosting. Najprościej sprawdź logując się na PHPMYADMINA nie na roota (admina) tylko na to samo konto które podajesz w konfiguracji sklepu i wtedy zobacz czy widzi bazę.
kucykowy
nie mogę się zalogować. Jakaś jeszcze opcja mi została?
Ges
Napewno na hostingu który masz masz opcję zarządzania uprawieniami / bazami danych. Tam musiałbyś wszystko poustawiać.

Oczywiście możesz też w konifguracji sklepu podać root`a jakos login i jego haslo ale tego nie polecam.
kucykowy
Problem rozwiązałem. Okazało się, że na mserwis.pl jak w bazy danych mysql tworzysz baze to tworzy ją z jakimiś błędami i bez uprawnień a jak stworzysz bazę za pomocą 'twórz bazę mysql" to jest wszystko wporządku.

Dzięki za pmoc i tak.
zorcik
Jeśli występują błędy z tworzeniem baz danych proszę przede wszystkim kontaktować się z obsługą techniczną MSERWIS.pl pod nr tel 0 801 022 200 lub na info@mserwis.pl - jeśli błędy nie będą nam zgłaszane to jak mamy je naprawićquestionmark.gif?

Co do zakładania baz danych dostępny jest tutorial http://www.mserwis.pl/hosting/mysql
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.