Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js][html] Problem z przewijaniem strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
TroYan
witam. mój problem myślę, że jest błahy jednak nie umiem go sam rozwiązać. raczkuję w javascript i napisałem sobie funkcję:

1. <script language="javascript">
  2.  
  3. function pokaz()
  4.  
  5. {
  6.  
  7. var ramka = document.getElementById("confirm");
  8. var view = ramka.style.display;
  9.  
  10. if (view == "none") {
  11.  
  12. ramka.style.display = "block";
  13.  
  14. }
  15.  
  16. if (view == "block") {
  17.  
  18. ramka.style.display = "none";
  19.  
  20. }
  21.  
  22. }
  23.  

problem polega na tym, że jeden div ma się pokazywać po kliknięciu na link (co pewnie wszyscy sami zauważyli ;pp), niestety czasami zdarza się, że ta akcja jest na samym dole strony, a za każdym kliknięciem w link suwak sam przewija się na samą górę (reszta działa poprawnie). jest jakiś sposób by tak się nie działo ?
paziek
Wklej więcej/cały kod, bo z tego to nic nie można wywnioskować.
Nie będę już tutaj przywoływał jakiegoś porównania stworzonego przez największych mędrców, aby zobrazować to, czego od nas wymagasz. lolz tongue.gif
TroYan
hehe, ale tu w sumie nie ma za bardzo co pokazywać

1. <?php
  2.  
  3. <center><a class=menu href=# onClick="pokaz();">Usun</a>
  4. <div id="confirm" style="display: none;"><center><form action=index.php?action=usun&mode=&id=');
  5. echo $id;
  6. echo(' method=POST><br>
  7. Czy chcesz usunąć?</br><br>
  8. <input type=submit name=tak value="Tak"></input> | |  <input type=button value="Nie" onClick="pokaz();"></input>
  9. </form>
  10. </div>');
  11. ?>

problem: po kliknięciu w link "usuń" zanim wyskoczy ramka z buttonami, całą strona przewija się na samą górę jakbym ją odświeżył

edit: wiem że kod trochę nieprzyjazny (mieszanie htmla z php, ale bardzo się spieszę z tą stroną)
paziek
zamień href=# na coś innego.
np. href="java script:void(0);"
albo href="java script:;"

Najlepiej to w ogóle usuń ten atrybut, ale wtedy <a> nie będzie traktowany jak link, a w każdym razie nie jak pełnowartościowy link - więc będziesz musiał dorzucić css (np. text-decoration: underline; przy :hover)
TroYan
:**

pomogło java script:void(0);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.