Cześć!
Proszę o ocenę layoutu:
http://an0.webd.pl/temp/rapide/rapide.jpg(jeszcze nie zrobiłem layoutu dla podstron serwisu, więc na razie tylko ten 1 plik pokazuje)
pozdr, Antoni
Speedy
16.01.2007, 18:16:11
Pomysł ogólnie fajny i sam projekt podoba mi się, tylko nie bardzo podobają mi się te ciemne gradienty. Można je trochę rozjaśnić. Poza tym te nagłówki w treści wyglądają jakby były "odcięte" od treści wiadomości - na dole jest tylko prawie niewidoczna ramka. Wg mnie stosując taki typ nagłówka lepiej byłoby bardziej zaakcentować obramowanie poszczególnych wiadomości, ale to kwestia gustu

. Jeszcze odnośnie gradientów: Mnie generalnie bardziej podobają się takie, w których jeden kolor przechodzi w inny (ciemniejszy/jaśniejszy) odcień tego samego koloru, a w tym screenie wszystkie kolory w gradientach przechodzą w czerń.
uwagi j/w + za wąskie + imho niepotrzebny taki duży graficzny top (cenie sobie prostote).
Wąskie, ponieważ layout miał być dostosowany także pod 800x600
Cytat(ano @ 16.01.2007, 18:57:06 )

Szkoda, że tylko uwzględnino
800x600, a nie 800x
600
SHiP
16.01.2007, 20:04:51
Fajne, jednak moim zdaniem przesadziles z tymi szklanymi, odblaskami... Poza tym jakos tak czarnobialo na tej stonie(szczegolnie top)...
Jarod
16.01.2007, 20:29:02
Kawał dobrej roboty. Bardzo mi się podoba. Może te chmurki w topie troszkę rozjaśniłbym. Ale jest ok.
Cytat(ano @ 16.01.2007, 18:57:06 )

wiesz jak to wygląda na panoramie?

800x600 powinno się już olać (patrz ranking.pl) ale można i tak zrobić stronę aby była odpowiednio szeroka i w 800 i w wyzszych rozdziałkach.
W tym przypadku nie możnaby było. Jak sobie wyobrażasz rozszerzanie np. tego niebieskiego prostokąta?
A strona dobrze wygląda (pod wzg. szerokości) także na 1024 i 1280, więc myślę, że jest OK. Pozatym nie za ładnie by wyglądała taka rozciągnięta...
dr_bonzo
16.01.2007, 21:04:38
Prawie jak Zend FW, ale cienie mi sie nie podobaja :/
Lekko poprawiona wersja:
http://an0.webd.pl/temp/rapide/rapide2.jpg>Prawie jak Zend FW[...]
hmm, może tylko to, że jest ten niebieski prostokąt na obu stronach?
Prph
16.01.2007, 23:33:51
Cytat(dr_bonzo @ 16.01.2007, 21:04:38 )

Prawie jak Zend FW, ale cienie mi sie nie podobaja :/
Jak Zend? Chyba zartujesz... Nie wiem, w ktorym miejscu to jest podobne do strony ZF.
Juz mowilem Ano, ze projekt bardzo ladny. Zadnych minusow nie ma. Czekać tylko na xhtmla.
Pozdrawiam,
Adrian.
dr_bonzo
17.01.2007, 01:42:57
Pewnie ze sie bardzo roznia, ale jak to zobaczylem to pierwsze skojarzenie mialem z ZFW
http://framework.zend.com/ No chociazby ten wielki niebieski top.
dr_bonzo bez przesady

strona zenda ładniejsza i bardziej przejrzysta
cadavre
17.01.2007, 20:28:15
Zbyt duże kontrasty w nagłówkach Aktualności.
Zbyt duży top.
Poza ty ładne. Dodałbym trzeci kolor poza czarnym i niebieskim - np. pomarańczowy lub jasny brąz.
Co do top'u: jest on duży, ponieważ jest on jednym z najważniejszych elementów na stronie, będzie zawierał krótki opis frameworka i "reklamę" do jego ściągnięcia

A 3 kolorem jest przecież zielony.
cadavre
17.01.2007, 23:08:53
Ale zielony tak jakoś nie komponuje się fajnie. Ogólnie zimna stronka.
BTW "mirror'y: dupa.pl" hehe
Turgon
18.01.2007, 10:17:54
Moje rady:
-Zmniejsz napis Pobierz Teraz. Jest zbyt rażący.
-Zmniejsz tą belkę obok Rapide Framework, ponieważ wygląda to jakby chciało z nim konkurować. To źle wpływa na estetykę.
Prph
18.01.2007, 11:12:29
Cytat(Turgon @ 18.01.2007, 10:17:54 )

Moje rady:
-Zmniejsz napis Pobierz Teraz. Jest zbyt rażący.
-Zmniejsz tą belkę obok Rapide Framework, ponieważ wygląda to jakby chciało z nim konkurować. To źle wpływa na estetykę.
Konkurować?
Napisz moim zdaniem dobry. Przecież jak sie wchodzi na strone frameworka, to sie szuka tego pobierz.
Adrian.
Turgon
18.01.2007, 13:04:33
Prph: Po prostu, według modelu psychicznego internauta wchodząc na stronę najpierw kieruje swój wzrok na top. Upewnia się w ten sposób, czy jest na właściwej stronie. Z resztą to podnosi walory estetyczne, a tą belkę i tak trzeba zmniejszyć pod względem grubości, ponieważ tak czy siak źle wygląda.
Co do napisu Pobierz jest pewna zasada. Wszystkie napisy powinny być mniejsze od tego w topie określającego nazwę witryny.
Mam nadzieję, że łapiesz o co chodzi.
Cytat(Turgon @ 18.01.2007, 13:04:33 )

Co do napisu Pobierz jest pewna zasada. Wszystkie napisy powinny być mniejsze od tego w topie określającego nazwę witryny.
Mam nadzieję, że łapiesz o co chodzi.
Skąd masz takie rewelacje
Kilka przykładów:
http://praca.gazeta.pl - przycisk znajdź jest większy (na wysokość) i bardziej rzucający się w oczy niż logo;
http://www.bankier.pl/ - tytuł pierwszego news'a jest większy od logo,
to forum: nazwa w logo jest mniejsza od tytułów pod-for ( ;-) )
Takich stron jest pewnie jeszcze o wiele więcej, więc to nie jest żadna zasada, że logo musi być największym elementem na stronie. Oczywiście, najczęściej tak jest, ale w niektórych przypadkach ważniejszy jest np. wspomniany guzik "pobierz teraz!"...
Turgon
18.01.2007, 17:50:29
W pierwszym chodzi, żebym od razu zaczął wyszukiwać w drugim chodzi o to, żebym popatrzył na wiadomości.
Prph
18.01.2007, 18:00:03
Cytat(Turgon @ 18.01.2007, 17:50:29 )

W pierwszym chodzi, żebym od razu zaczął wyszukiwać w drugim chodzi o to, żebym popatrzył na wiadomości.
... a tu zeby od razu pobral.
Adrian.
Turgon
18.01.2007, 20:04:21
Według mnie to źle...
To ma tego nie pobrać? ;-)
Jarod
18.01.2007, 23:04:46
To jest źle.
Nie to jest dobrze.
Jaki jest sens kłócić się? Jeśli autorowi się podoba to niech tak zostawi.
@ano: zmniejsz wysokość buttona i szerokośc dopasuj do długości napisu "Pobierz teraz" + pewnien zapas. Wrzuć na forum i porównamy. Myślę, że wtedy będzie lepiej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.