Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Mazda & Podróże
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
nemi
Przede wsztstkim chciałbym się przywitać, bo na forum jestem nowy (choć przeglądam je od jakiegoś czasu) i to jest mój pierwszy post smile.gif. Chciałbym poddać Waszej ocenie swoją pierwszą stronę w php, a drugą wogóle...
Wszystko wykonałem sam (poza wycięciem zdjęcia i wkomponowaniem go w banner), pewnie czasami wymyślałem koło na nowo jeśli chodzi o skrypty... Z tego powodu mogą pojawić się jakieś bugi. Niektóre elementy (liczniki, data na stronie głównej) są obiektami.

Tak więc zapraszam na moją stronę i proszę o ocenę i wszelkie sugestie: http://nemi.ovh.org/

Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów i szczególnie dziękuję koledze mike_mech za okazaną pomoc i cierpliwość smile.gif.

PS. Jeśli coś zrobiłem źle, to proszę moderatora o łagodne potraktowanie smile.gif.
TomASS
No, no....całkiem ładne jak na początkującego smile.gif zacznę od wad, bo o to chyba chodzi tongue.gif:
  • u mnie przy rozdzielczości 1027 x 768 pokazuje się po prawej stronie scrollbar, a to chyba nie było zamierzone
  • fajnie było by "podpiąć" galerię po całość strony, to znaczy aby zostawało całe menu po lewej stronie
  • tam, gdzie masz na górze nad treścią "Strona główna" oraz "kontakt" mogło by fajnie pojawiać się, w której części strony jesteśmy
  • zdaje mi się, że której cell z:
    1. <table id="tabela_glowna" cellspacing="0px" cellpadding="0">

można wrzucić do css, ale to tylko tak się czepiam bo nie mam do czego tongue.gif
a teraz plusy:
  • fajnie zrobione to zdjęcie mazdy
  • ładne kodowanie = na prawde wielki plus
  • ładna, mało męcząca oczy kolorystyka
  • fajna galeria oraz zdjęcia
Powodzenia w dalszych stronach.
nemi
Cytat
u mnie przy rozdzielczości 1027 x 768 pokazuje się po prawej stronie scrollbar, a to chyba nie było zamierzone

fakt - niezamierzone, ale ja go nie mam ani FF, ani w Operze. Nie wiem dlaczego.
Cytat
tam, gdzie masz na górze nad treścią "Strona główna" oraz "kontakt" mogło by fajnie pojawiać się, w której części strony jesteśmy

wtedy byłoby "Strona główna >> Opis modelu" itd, bo tylko jedna strona "zagłebia" się na więcej niż jednen poziom. Ale jeśli to jest wskazane, to nie widzę przeszkód żeby tak zrobić. Powinienem?
Cytat
zdaje mi się, że której cell z:
  1. <table id="tabela_glowna" cellspacing="0px" cellpadding="0">

można wrzucić do css

według http://jigsaw.w3.org/css-validator/
Cytat
    * Line: 3 Context : table

Property cellspacing doesn't exist : 0
    * Line: 4 Context : table

Property cellpadding doesn't exist : 0

dlatego jest właśnie w ten sposób sad.gif. Nie umiałem tego zastosować w css.

Co do galerii, to na początku miała tą samą grafikę co reszta, ale zwyciężyła jako-taka funkcjonalność i potrzeba większej ilości miejsca (dlatego zrezygnowałem nawet z bannera)

Cytat
a teraz plusy

serdecznie dziękuję. To podbudowuje smile.gif

Cytat
Powodzenia w dalszych stronach.

dzięki smile.gif
AxZx
uzywaj &amp; zamiast & do oddzielenie zmiennych w URL
bo po zatym,

pozatym to jeszcze kilka bledow, wiem ze mozesz nie brac pod uwage zgodnosci z HTML, bo to strona w php:)
polecam FireFox i dodatek do niego HTML Validator, bedziesz widzial gdzie masz bledy i latwo bedziesz mogl poprawic:)

lubisz rozowy kolor?smile.gif

podoba mi sie twoj zapal do pracy, bo widze ze duzo tutaj czasu poswieciles tym wszystkim elementom, jak np galeria zdjec, podoba mi sie.
NuLL
[ot]
  1. td
  2. {
  3. padding:0;
  4. spacing:0;
  5. }

[/ot]

To zastępuje własności dla <table>
revyag
No ale przecież cellspacing i cellpadding nie są zabronione. Kolega ma doctype nie teges snitch.gif
Kod
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

a powinno być tak:
Kod
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
nemi
NuLL nawet próbowałe, ale niestety robi się przerwa.
revyag - zrobione.

PS. Niektórzy wypróbowują formularz do wysyłania wiadomości wpisując przypadkowe litery w treści. Chyba działa, bo ja to czytam <lol>
revyag
Możesz to wsadzić do styli tak:
Kod
table {
    border-collapse:collapse;
}
td {
    padding:0;
}
TomASS
Napisałem, że jedną z właściwości cell - miałem na, że myśli cellpadding można usunąć, a cellspacign pozostawić nieruszoną, ponieważ:
Cytat
Jest to jednak zły pomysł, gdyż w sekcji 17.5 specyfikacji CSS2 można się dowiedzieć, żę marginesów nie da się stosować dla komórek tabel. Sposobem CSS2 na wymuszenie odstępów między komórkami jest właściwość border-sapcing, ale obsługa tej właściwości jest raczej kiepska. Obsługa włąściwości padding dla komórek tabel jest z kolei dość dobra.

I na tym opierałem swoje informacje. Pozdrawiam
Pigula
Cytat(nemi @ 2005-09-22 09:15:46)
PS. Niektórzy wypróbowują formularz do wysyłania wiadomości wpisując przypadkowe litery w treści. Chyba działa, bo ja to czytam <lol>

tak ale jak nic sie nie wpisze to nie wyskakuje zaden blad tylko strona sie przeladowuje. moglbys napisac ze nalezy wypelnic pola czy cos w tym stylu
Speedy
- Brak stopki
- tę galerię wplótłbym w główne okno z treścią
- subiektywna opinia: wg mnie kolorystyka zbyt intensywna - za dużo ostrej czerwieni - nie jest to zbyt przyjemne dla oka - osoba czytająca treść na stronie może być poddenerwowana, skończywszy czytanie winksmiley.jpg

pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.