Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zewnętrzny adres IP
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Ka-lolek
Witam,
obecnie mam wewnętrzny adres IP i nie mogę postawić serwera apache żeby był widoczny przez wszystkich.

Słyszałem, że można uzyskac zew. adres za pomocą takkich serwisów jak dyndns.org , ale czy wtedy widoczny będzie w internecie mój cały komputer, czy tylko te plii, które są w katalogu apache'a htdocs?

Mógłbym prosić o szczegółową instrukcje co muszę zrobić żeby miec zewnętrzny adres IP? i czy coś muszę ustawić żeby w internecie widoczny był tylko jeden folder a nie mój cały komputer?
Pozdrawiam
dr_bonzo
Aby miec zewnetrzny adres IP:
- zaloz neostrade
- DSL
- itd.
- czasami mozesz dokupic zewn. adres IP

albo pogadaj z adminem twojej sieci zeby ci zrobil przekierowanie portu na twoj serwer.

Cytat
Słyszałem, że można uzyskac zew. adres za pomocą takkich serwisów jak dyndns.org

Nieprawda. dyndns i podobne tlumacza adres.internetowy.pl na twoj ZMIENNY (np. neostrada, staly tez chyba moze byc) zewnetrzny numer IP (ktory wczesniej musisz sobie zapewnic).

Cytat
czy coś muszę ustawić żeby w internecie widoczny był tylko jeden folder a nie mój cały komputer?

Musisz odpowiednio skonfigurowac Apacha zeby udostepnial tylko jeden folder --> manual apacha, tutoriale.
Ka-lolek
aha, czyli to dyndns pozwala zamienić adres IP na literowy adres serwera łatwiejszy do zapamiętania? a czym się taki dyndns.org różni od nazwa.pl bo i ten serwis i ten przydziela domene...
dr_bonzo
nazwa.pl przydziela nazwe do adresu IP (stalego, bo dla zmiennego to raczej nie ma sensu).
dydns -- przydziela nazwe do komputera (praktycznie, bo teoretycznie to do adresu IP), jako ze IP jest zmienne (np. neostrada -- zadna tam reklama tongue.gif), i robi to za pomoca programu na twoim kompie, ktory po zmianie twojego IP laczy sie z serwerem dyndns i podaje im twoj nowy IP aby mogli zaktualizowac ustawienia, tak ze zawsze bedziesz dostepny pod adresem.internetowym.pl, zamiast podawac co chwile (dluga smile.gif) nowy numer IP.
kszychu
W Twoim przypadku najlepiej pogadaj ze swoim administratorem sieci i poproś go o przekierowanie portów. Założę się jednak, że macie w sieci jeden zewnętrzny ip a na serwerze stoi www, więc chyba się nie zgodzi...
Ka-lolek
- czyli dyndns.org od nazwa.pl rozni sie praktycznie tylko tym(oprócz końcówki domeny), że ten pierwszy wymaga programu i dzięki temu pozwala na założenie domeny na zmiennym IP. (w sumie to troche głupio, że nazwa.pl też tak z tym programem nie zrobi, bo by miała więcej klientów nie?)

- możesz powiedzieć coś więcej o tym przekierowaniu portów, albo dać jakiś link?
tiraeth
Cytat
- możesz powiedzieć coś więcej o tym przekierowaniu portów, albo dać jakiś link?

Jeżeli się nie mylę, to chodzi o to, że np. adres zewnętrzny twojej sieci to np. 212.211.89.252 i teraz administrator może ustawić przekierowanie z portu np. 997 (212.211.89.252:997) na Twój komputer, co spowoduje, że wpisanie przez kogokolwiek z poza sieci adresu 212.211.89.252:997 przekieruje go na Twój komputer wewnątrz sieci (212.211.89.x), który nie jest dostępny z poza komputerów podłączonych do jednej sieci (np. osiedlowej)...

Sorry za powtórzenia tongue.gif
Ka-lolek
ale wtedy czemu kszychu napisałby:

"Założę się jednak, że macie w sieci jeden zewnętrzny ip a na serwerze stoi www, więc chyba się nie zgodzi... "

przecież portów jest tyle, że na 100% by się zgodziłsmile.gif co mu szkodzi oddać mi jeden port;P także nadal czekam na odpowiedź czy rzeczywiście tak jest i na drugie moje pytanie...
dr_bonzo
Przekierowanie portow -- googlooj, "iptables port forwarding" ipt.
A wlasciwie jesli admin wszystko ustawi to wystarczy ci wiedziec pod jakim portem na zewn. IP bedzie dostepny twoj serwer i na jakim porcie ma chodzic twoj serwer na twoim wewnetrzym IP (bo to moga byc rozne porty).
Cytat
to troche głupio, że nazwa.pl też tak z tym programem nie zrobi, bo by miała więcej klientów nie?)

Zakladaj wlasna firme smile.gif

Cytat
przecież portów jest tyle, że na 100% by się zgodziłsmile.gif co mu szkodzi oddać mi jeden port;P także nadal czekam na odpowiedź czy rzeczywiście tak jest i na drugie moje pytanie...

smile.gif
To nie musi byc port 80 na ktorym stoi serwer www waszej sieci, tylko pamietaj ze bedziesz musial podawac port przy wchodzeniu na swoj serwer po dokonaniu przekierowania.
Ka-lolek
a co? nie miałaby więcej klientów? czy takie rozwiązanie nie jest możliwe czy co?

wogole to mozesz mi powiedziec jak dzialaja te wszystkie serwery, ktore nadaja domene? oni musza na to jakas licencje wykupic, bo jezeli nie to przeciez kazdy moglby sobie zrobic taka domene .pl na wlasnym kompie zamiast wykupowac np. w nazwa.pl? i jak to pozniej dziala, ze jak wpisze w przegladarce adres , ktoruy zostal wykupiony w nazwa.pl to mi przekieruje to na wlasciwa strone? to ma jakies polaczenie z glownymi serwerami czy co? sorry ale nie bardzo kumam zasady dzialania tego.

a jakby byl to port 80 to nie trzebaby podawac tego portu? - dlaczego tak jest?
escaflowne
System serwerów DNS to taka hierarchiczna sieć. Na samym szczycie stoi trzynaście tzw. root-serverów. One trzymają władzę nad domeną najwyższą w całej hierarchi nad domeną: . Te serwery wiedzą, kto jest właścicielem subdomen do ., subdomen takich jak: com, net, pl, it, itd. Przykładowo, właścicielem subdomeny pl jest nasz (ukochany) NASK. On zarządza tą domeną. On tworzy i kasuje subdomeny do niej (subdomeny takie jak: nazwa.pl, onet.pl, php.pl, itd. Kiedy ktoś wykupi u nich subdomenę do .pl, staje się właścicielem tejże subdomeny i sam może sprzedawać subdomeny do niej (np. kupiłeś domenę arp.pl. Jesteś teraz jej właścicielem. Masz nad nią pełną władzę. Jeżeli ktoś będzie chciał mieć domenę, np. agata.arp.pl, będzie się musiał skontaktować z tobą, żeby ją uzyskać. Można powiedzieć, że jesteś takim mini-NASKiem smile.gif).
A teraz jak to działa od strony klienta: klient wpisuje w przeglądarce adres, np. www.arp.pl. Jego komputer kontaktuje się z serwerem DNS podanym w konfiguracji jego (komputera klienta) sieci. Tenże DNS sprawdza, czy ma w sobie domenę www.arp.pl. Jeżeli jej nie ma, kieduje komputer klienta do root-serverów. Jeden z nich mówi komputerowi klienta: domena pl znajduje się w tych serwerach i podaje listę serwerów NASKu. Komputer klienta łączy się z jednym z nich i pyta o szukaną domenę. Serwer NASKu odpowiada: domena arp.pl znajduje się w tych DNSach po czym podaje listę przynajmniej dwóch serwerów DNS, na których znajduje się w/w domena. Komputer klienta łączy się z jednym z nich i pyta. W odpowiedzi dostaje: tak, tutaj znajduje się domena arp.pl a jej sudomena <span style="font-weight: bold;">www to...</span> i podaje adres IP. W ten oto sposób, niejako od góry do dołu komputer klienta w końcu odnajduje szukaną domenę. Gdyby domena arp.pl nie była zarejestrowana, jeden z serwerów NASKu odpowiedziałby: nie ma takiej domeny arp.pl. Spadaj. Podobnie, gdybyś zapytał o jakąś nieistniejącą domenę w domenie arp.pl, np. trelemorele.arp.pl, jeden z (przynajmniej dwóch) serwerów DNS, w których znajduje się domena arp.pl odpowiedziałby, że takiej domeny nie ma. Hierarchia.
I wszyscy żyli długo i szczęśliwie.

PS. Ciekawostka: gdyby padło wszystkich trzynaście root-serverów, światowy Internet praktycznie by stanął. ŻADNA domena nie rozwiązywała by się do adresu IP smile.gif
kszychu
Cytat(escaflowne @ 2005-07-12 09:38:07)
PS. Ciekawostka: gdyby padło wszystkich trzynaście root-serverów, światowy Internet praktycznie by stanął. ŻADNA domena nie rozwiązywała by się do adresu IP smile.gif

Nie tak od razu.
Nie każde zapytanie o domenę kirowane jest do rot-serverów. Część z nich znajdowana jest na niższym poziomie. Wyobraź sobie sytuację, że wszyscy internauci (blach, nie lubię tego określenia!) na ziemi, wklepujący adres www kierują sswoje zapytanie (poprzez inne servery dns) do root-serverów. Ile jest takich zapytań na sekundę?.. Ile to by było zapytań na sekundę na jeden z trzynastu serwerów? Już sobie wyobrażam jak to wszystko by się muliło :-D
dr_bonzo
Tlumaczenia wpisow DNS sa cache'owane po drodze do glownych serwerow i nawet w przegladarce, tak ze oblozenie jest zmniejszone.

Cytat
a jakby byl to port 80 to nie trzebaby podawac tego portu? - dlaczego tak jest?

Bo ktos kiedys postawil serwer www na porcie 80, i inni zaczeli uzywac tego portu i z lenistwa przyjelo sie ze jesli nie podasz portu po adresie www to przegladarka uzyje wlasnie tego domyslnego portu 80.
Ka-lolek
1. a przecież nazwa.pl sprzedaje domeny pl a przed pl nic nie ma ... to jak to jest? czy tylko NASK może sprzedawać domeny .pl?
2. a moim serwerem DNS , do którego się komunikuje w pierwszej kolejnosci , to będzie tepsa(mam neo)? i jeżeli bede szukal domeny www.dwatrzy.osiem.pl, to tepsa wysle zadanie do root serwerow, a jakbym szukal www.dwatrzy.neostrada.pl, to tepsa by mnie przekierowala bez posrednictwa root serwerow?questionmark.gif
3. czemu domena arp.pl musi sie znajdowac na przynajmniej 2 serwerach DNS?
4. co to właściwie są te serwery DNS - serwery, które tłumaczą adres IP na adres wyrazowy?

Pozdrawiam
Ka-lolek

P.S.
kurde , ciągle jestem pod wrażeniem forum i ludzi na nim. Jestem zarejestrowany na dziesiątkach for (róznych dziedzin) i na żadnym nie otrzyma się takiej pomocy jak na tym.
dragossani
1. Tylko NASK może zajmować się sprzedażą domen dla .pl ponieważ jest jej właścicielem. W praktyce wygląda to jednak tak, że NASK podpisał umowy o współpracy w paroma firmami (np. nazwa.pl) które pośredniczą w sprzedaży domen.
2. Sewery DNS wpisujesz sobie w konfiguracji protokołu TCP/IP albo masz to przydzielone automatycznie przez DHCP. Jeśli masz Neo to prawdopodobnie twoimi DNSami są te w TPSA. Z szukaniem jest tak jak piszesz.
3. Ponieważ jeden jest Primary (podstawowy) a drugi Secondary (zapasowy) - to w razie awarii.
4. Tłumaczą adres wyrazowy na IP. Jeśli nie mają tej informacji u siebie, wskazują inny, odpowiedni DNS. Cache'ują informacje na ten temat.
escaflowne
Jedna domena może znajdować się na więcej niż dwóch DNSach (to tak jako ciekawostkę podaję). Niemniej, dwa serwery DNS (najlepiej w dwóch zupełnie różnych sieciach i geo-lokacjach) to absolutne minimum. Kiedy rejestrujesz domenę bądź przenosisz ją na inne DNSy, musisz podać przynajmniej dwa adresy serwerów DNS.
Gdyby nie było DNSów, zamiast forum.php.pl wpisywałbyś w pasku adresu przeglądarki: 150.254.158.130. Jak wiadomo, łatwiej jest zapamiętać ciąg znaków niż ciąg cyferek. Poza tym, dzięki domenom, na jednym adresie IP może "wisieć" kilka różnych domen. Ale to już temat na kiedy indziej.
Ka-lolek
co to znaczy cache'ują informacje?
dragossani
Cache'ują czyli przez zadany okres czasu przechowują u siebie kopię informacji na temat tego gdzie przekierować daną nazwę. Nie muszą więc przy każdym pytaniu o cudzą domenę przekierowywać od razu do root serwerów.
escaflowne
Cache'owanie ma jednak pewne wady. Jeżeli zmieni się adres IP, na który wskazuje dana domena, a twój komputer ma wynik odpytania serwerów DNS o tę domenę w swojej pamięci cache, będzie uparcie twierdził, że domena ma stary adres IP (nie będzie sprawdzał, czy jest nowy). Podobnie jest z rejestracją nowej domeny. Jeżeli twój komputer będzie miał w cache'u zapisane, że domena nie istnieje, to pomimo tego, że wszyscy inni będą tę domenę u siebie widzieć, twój komputer uparcie będzie twierdził, że nie, domeny nie ma i koniec.
Cache'owanie przyspiesza proces kontaktowania się z docelowym serwerem o góra kilka sekund.
Ka-lolek
to jest jakaś lista zcacheowanych domen? można to jakoś dodawać do mojego komputera?
dr_bonzo
Tak, mozesz sobie na stale wpisac tlumaczenia adresow na IP w pliku hosts
(sam tak mam bo czesto padal serwer dns a bez google sie zyc nie da smile.gif)

Poszukaj w necie info o dnsach, bo moja wiedza jest w tym temacie niewielka.
escaflowne
System *nixowy (Linux, FreeBSD, itp):
/etc/hosts

System Windows:
%WINDIR%\system32\drivers\etc\hosts

Tam możesz dopisać domeny i ich adresy IP. Te pliki są przeszukiwane jako pierwsze przy próbie tzw. rozwiązania nazwy (czyli zamiany domeny na adres IP). Pamiętaj jednak, że to co tam wpiszesz jest widziane tylko i wyłącznie przez twój komputer. Nikt inny na świecie nie widzi tych wpisów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.