Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak stworzyć podstronę "Ogłoszenia", gdzie użytkownik może dodać nowe ogłoszenie, a inne wyświetlają się automatycznie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marsoonn
Siemka, mam stronę zrobioną w PHP z możliwością log in / sign up, możliwa jest też edycja swojego profilu, dodanie zdjęcia, edycja nicku..

Mam pytanko chciałbym stworzyć podstronę "Ogłoszenia"
Identycznie jak jest zrobione poniżej, jednak nie stać mnie obecnie bulić 100 PLN za ten kurs:

O cos takiego chodzi

Mam 2 pytanka:

1) Jeżeli mam już zrobioną stronę, gdzie jest dużo plików ( tylko .php i .css oczywiście )
to czy muszę przebudowywać wszystko na MVC ? Czy można to zrobić tak, że tylko ta podstrona "Ogłoszenia",
będzie opierała się na MVC?
Czy może w ogóle co by było najlepsze da się to zrobić bez używania MVC, jeśli cała strona NIE JEST POSTAWIONA NA MVC questionmark.gif

2) Czy mógłby mnie ktoś nakierować jak można zrobić takie cudowo? Będę wdzięczny za wszystko, pomoc kodem, linki jak to zrobić itd

DZIĘKUJE BARDZO ZA POMOC Z GÓRY ! heart.gif
dublinka
Skoro dales rade zrobic strone zrejestracja i logowaniem to raczej nie problem zrobic ogloszenia.
Ba, na upartego mozna to zrobic na jednej tabeli no moze 2. Nie baw sie w plaskie bazy danych.
Nie napisales czy to ma kazdy user mozliwosc miec do dodawania ogloszen czy te ogloszenia maja byc dodawane przez Ciebie. Tak czy siak to raczej nie powinienes miec problemu z tym.
marsoonn
Cytat(dublinka @ 23.12.2020, 18:53:01 ) *
Skoro dales rade zrobic strone zrejestracja i logowaniem to raczej nie problem zrobic ogloszenia.
Ba, na upartego mozna to zrobic na jednej tabeli no moze 2. Nie baw sie w plaskie bazy danych.
Nie napisales czy to ma kazdy user mozliwosc miec do dodawania ogloszen czy te ogloszenia maja byc dodawane przez Ciebie. Tak czy siak to raczej nie powinienes miec problemu z tym.

Tak, chce aby każdy użytkownik miał możliwość dodania nowego ogłoszenia, dobra przemyślałem sobie to i chyba dam radę ale nasuwa mi się nowe pytanko
mam taką baze danych :

https://imgur.com/a/ui3K2T0

Pytanie 1: Chce stworzyć nową tabele "ogloszenia" jakie powinna zawierać rekordy questionmark.gif

Na pewno dam: , IdOgloszenia, IdUser, TextOgloszenia, co jeszcze?

Pytanie 2: Jak napisać zapytanie UPDATE? Konkretnie chodzi mi o SET czyli :
UPDATE ogloszenia SET TextOgloszenia=x WHERE z=y ;

No i właśnie jak powinny wyglądać zmienne x, y, z?
dublinka
Nie wiem co tam chcesz mieć. Jak ogłoszenia to powinny być kategorie a jak to wszystko leci i do jednego wora to bez tego.
Sprawdź link w stopce. Tam znajdziesz prawidłowe zapytania

Kazde ogloszenie musi miec unikalne id (pole id z auto increment nadajace numer ktory nigdy sie nie powieli) i do tego odwolujesz sie za kazdym razem. Nie do tresci czy czegos innego tylko zawsze do id.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.