Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosty layout jednostronicowy
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
toffiak
Witam,

Mam do zaprezentowania prosty layout jednostronicowy, jest to mój pierwszy "własnoręczny" layout, grafikiem nie jestem.
Sam layout wykonany w wolnym czasie, proszę o podzielenie się wrażeniami, sugestie mile widziane.

Link do layoutu
Pyton_000
Generalnie jest dobrze. Zmień czarny z menu na szary jak reszta
Damonsson
Jak na niegrafika rewelacyjny.

Jedna uwaga, ja lubię sobie szybko scrollem przewijać strony i animacja treści nie nadąża "wyjechać" przy pierwszym otwarciu strony, powinna się pojawiać dużo szybciej wg mnie.
Sephirus
O dziwo momentami mi się tnie - ale to może mój komp.

Jedna uwaga: za wolno IMO pojawiają się wlatujące bloki z lewej i prawej przy scrollowaniu - w sensie nie że animacja jest za wolna tylko za późno się zaczynają pojawiać - takie subiektywne odczucie wink.gif
Posio
Świetna ! Mi się bardzo podoba.
Tuminure
Również mi się bardzo podoba, niżej kilka uwag, które bym osobiście zmienił ale większość z nich to zapewne kwestia gustu.

Trochę kodu, gdyby ktoś na szybko chciał przejrzeć wersję z obrazkami, zamiast z placeholderami:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $.each($('img[src^="http://placehold.it"]'), function(i, element) { $(element).attr('src', $(element).attr('src').replace('x', '/').replace('placehold.it', 'lorempixel.com'))} );

Przy obrazkach z OUR CONSULTANTS brakuje mi takiego marginesu po lewej/prawej stronie, jaki jest pod obrazkiem.
Ten "up", po zjechaniu na sam dół strony wygląda dziwnie, "odkleiłbym" go od brzegu.
Odstępy w poziomie i pionie w PARTNERS są nierówne, wysokość PARTNERS nie pasuje trochę do reszty.
Wspomniany czarny kolor przy CONTACT US niezbyt pasuje do reszty.
toffiak
Cytat(Pyton_000 @ 15.05.2014, 15:15:41 ) *
Generalnie jest dobrze. Zmień czarny z menu na szary jak reszta

Zrobione.

Cytat(Damonsson @ 15.05.2014, 15:17:40 ) *
Jedna uwaga, ja lubię sobie szybko scrollem przewijać strony i animacja treści nie nadąża "wyjechać" przy pierwszym otwarciu strony, powinna się pojawiać dużo szybciej wg mnie.

Cytat(Sephirus @ 15.05.2014, 15:21:35 ) *
O dziwo momentami mi się tnie - ale to może mój komp.

Jedna uwaga: za wolno IMO pojawiają się wlatujące bloki z lewej i prawej przy scrollowaniu - w sensie nie że animacja jest za wolna tylko za późno się zaczynają pojawiać - takie subiektywne odczucie wink.gif

Bloki mają ustawione wartości początkowe marginesów poza właściwym położeniem i dopiero gdy są widoczne przesuwają sią na właściwe miejsce, wielkości te rzeczywiście były za duże 2000 pikseli ( aktualnie 100 pikseli, bloki delikatnie przesunięte od miejsca docelowego ), teraz są one zmniejszone i animacja powinna zaczynać się szybciej. Czas trwania samej animacji także został zmniejszony.

Cytat(Tuminure @ 15.05.2014, 15:37:03 ) *
Również mi się bardzo podoba, niżej kilka uwag, które bym osobiście zmienił ale większość z nich to zapewne kwestia gustu.

Trochę kodu, gdyby ktoś na szybko chciał przejrzeć wersję z obrazkami, zamiast z placeholderami:
  1. $.each($('img[src^="http://placehold.it"]'), function(i, element) { $(element).attr('src', $(element).attr('src').replace('x', '/').replace('placehold.it', 'lorempixel.com'))} );

Przy obrazkach z OUR CONSULTANTS brakuje mi takiego marginesu po lewej/prawej stronie, jaki jest pod obrazkiem.
Ten "up", po zjechaniu na sam dół strony wygląda dziwnie, "odkleiłbym" go od brzegu.
Odstępy w poziomie i pionie w PARTNERS są nierówne, wysokość PARTNERS nie pasuje trochę do reszty.
Wspomniany czarny kolor przy CONTACT US niezbyt pasuje do reszty.

"up" przesunięty w górę o 10 pikseli, zakładam że o to miałeś na myśli.
Bloki w stopce układają się różnie w zależności od rozdzielczości, layout jest tylko przykładem i w rzeczywistej stronie układ i ich wielkość może być dowolny.

Dziękuje za wszystkie uwagi, sam layout jest darmowy, jeszcze w tym tygodniu postaram się go udostępnić np: na Githubie, więc każdy kto będzie miał ochotę może go zmienić i przystosować pod swój projekt.

Uprzedzam tylko że layout nie działa w IE < 9 a i w samym IE 9 jest do zmiany znaczek w "up".

Pyton_000
Uważam że wspieranie IE < 10 jest bez sensu nawet jeżeli rynek jest w dużej części nimi zasypany.
Posio
Python twoja opinia jest nic nie znaczaca bo zleceniodawcow a przez to zleceniobiorcow musi obchodzic czasami i ie7. Jesli tworzysz swoje portfolio prywatne a nie np firmowe musisz dzialac na wszystkim. Inaczej tracisz klientow
Pyton_000
Tylko nie Python.

Ja jestem nastawiony na rozwój. Tak też doradzam swoim klientom których mam. IE7 to zabytek. Nie powinno się tego rozwijać bo nie ma to sensu, jest to nakład pracy, czasu, energii a zysk z tego nie jest wielki. Trzeba iść do przodu.

Co innego jest zrobić aby 1 el. współpracował z IE7 a co innego cała strona która jest usiana różnymi kwiatkami.
I nic nie muszę, jak nie odpowiada to dziękuję. Czasami lepiej jest mieć 1 kienta ale poważnego niż 3 ale marudzących o każdą pierdołę.

Ale nie o tym jest ten temat, jak chcesz podyskutować to zapraszam na PW.
dysgraphic
Fajnie wyszło. specool.gif
Luna_s20
Nie wiem, czy tylko mnie to "spływające" menu rozprasza całkowicie? Ja bym je sobie darowała, szczególnie że mi nie korespondują ze sposobem pojawiania się bloków.
toffiak
Kod źródłowy strony dostępny pod adresem: https://github.com/sebbla/simpleonepagelayout
kinket123
Mi się bardzo layout podoba i zastosowałbym go do strony mojej firmy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.