Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Webmastering
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Artur1000
Witam.
Mam zamiar zacząć zarabiać jako projektant stron www. I mam pytanie,czy da się tak zarabiać w domu jako "freelancer",jeśli tak to gdzie
szukać ofert (na jakich stronach) ? Czy język PHP do pisania skryptów jest lepszy "czytaj bardziej pożądany" na rynku czy javascript ?
Ile bym mógł zarobić,pytanie nieco śmieszne ale tysiąc da się wyciągnąć i czy jest to praca z umową o dzieło ? co myślicie ?
Pozdrawiam.

Artur.
Kshyhoo
Witamy na Forum. Zapoznaj się z panującymi tu zasadami. Wątek przenoszę.
sowiq
@Artur1000, a możesz napisać co skłoniło Cię do decyzji, że będziesz zarabiał na stronach WWW? Bo z tego co piszesz, to nie masz zbyt dużego pojęcia o temacie.

Jeśli chodzi o technologie, to w pewnym sensie wszystkie wymienione przez Ciebie się przeplatają i najlepiej znać bardzo dobrze tak zwane "wszystko".

Co do kasy, to już zależy od umiejętności i doświadczenia. Jak jesteś dobry, to zarobisz i 8 tysiaków, a jak bardzo dobry to i powyżej 15. Ale dobry manager zarabia kilka razy tyle, co nie znaczy, że każdy ma predyspozycje do bycia managerem wink.gif
in5ane
@sowiq: nie obiecuj mu gór lodowych. Na start niech pojmie dobrze języki, później proste zlecenia dla "ciemnych" studentów na zaliczenie, a później może juz powoli normalnie zarabiać. Skoro pyta o technologie, znaczy nie ogarnia tego na dobrym czy bardzo dobrym poziomie.

@Artur1000: nie wiem, czy masz jakiekolwiek doświadczenie/umiejętności, bo tego nie napisałeś, ale jeśli chcesz zaczynać od zera, to zastanów się czy bardzie interesuje Cie klepanie kodu czy programowanie. Bo możliwe, że nie musisz wcale pisać w PHP, a możesz być np. dobrym front-end'owcem, których nigdy za wiele - porządnie ogarnąć HTML5, CSS3, JavaScript (w tym porządnie bibliotekę jQuery oraz może przydać się angularJS) oraz podstawy PHP (echo, pętle, instrukcje warunkowe). Ale jeśli wolisz być programistą, a nie koderem, no to i tak musisz nauczyć się podstaw wyżej wymienionych (poza angularJS) i do tego solidnie PHP, język SQL (poćwiczyć na jakiejś bazie, najpopularniejsze to MySQL w połączeniu z PHP). Decyzja należy do Ciebie.
sowiq
@in5ane, główną sentencja mojego ostatniego akapitu było to:
Cytat
Ale dobry manager zarabia kilka razy tyle, co nie znaczy, że każdy ma predyspozycje do bycia managerem
PrinceOfPersia
Cytat
Mam zamiar zacząć zarabiać jako projektant stron www

projektant stron to powinien znać przede wszystkim HTML, CSS i jakieś programy z pakietu Adobe... ale nie każdy musi być projektantem... można być programistą, prawda? wink.gif

Cytat
Czy język PHP do pisania skryptów jest lepszy "czytaj bardziej pożądany" na rynku

za "pisanie skryptów" to nigdzie dobrze nie płacą. Musisz być dobry, znać frameworki, bazy danych, umieć napisać nie jakiś prosty skrypt, ale aplikację, która coś będzie robić (dla mnie skrypty kończą się z momentem, kiedy korzysta się z jakiegoś frameworku MVC czy innego, albo kiedy zaczyna się projektować relacje i interakcje między obiektami... wszystko jedno w jakim języku.

Cytat
PHP (...) czy javascript

przy projektach PHP, JavaScript i tak się używa, bo jest częścią stacku technologicznego (np. PHP, Apache, MySQL, HTML, CSS i JavaScript), co oznacza, że jak będziesz robił stronę sam od zera, to wszystkiego liźniesz - ale jeśli zatrudnisz się gdzieś przy jakimś większym projekcie, to możliwe że będziesz robił tylko swoją działkę...
Tuminure
Cytat
Ile bym mógł zarobić,pytanie nieco śmieszne ale tysiąc da się wyciągnąć i czy jest to praca z umową o dzieło ?

Na początek polecałbym się nauczyć i zarabiać inaczej lub pójść na staż, jeżeli chcesz konkretnie zarabiać w taki sposób. Oszczędzisz sporo nerwów osobom, które będą musiały po Tobie poprawiać, a Twoje początkowe prace i tak zapewne nie będą się nadawały do publikacji.

Cytat
Czy język PHP do pisania skryptów jest lepszy "czytaj bardziej pożądany" na rynku czy javascript ?

W Polsce chyba ciężko znaleźć pracę jako "programista JS" (mam tu na myśli osobę, która spędza znaczną większość swojego czasu pracy na pisaniu kodu JS). Dodatkowo mam wrażenie, że taka posada ma wyższe wymagania, niż "programista PHP".

Cytat
Ile bym mógł zarobić,pytanie nieco śmieszne ale tysiąc da się wyciągnąć i czy jest to praca z umową o dzieło ? co myślicie ?

Prawdopodobnie nikt z tego forum nie zna Cię osobiście i nie jest w stanie za pomocą szklanej kuli wywróżyć Twoich umiejętności. Jeżeli jesteś mocno początkujący, to odpowiedz sobie na pytanie "Czy pracodawca/firma/ktokolwiek dałby tysiaka za 160h (jeżeli mówiłeś o pełnym etacie) mojego dłubania w kodzie?".
Artur1000
Witam i życzę wesołych świąt forumowiczom.
Wiedzę z Html,a mam w miarę opanowaną,ale ogólnie też pytam w chwili doraźnej "czysto" teoretycznie gdyż
jak słusznie zauważył jeden z userów wyżej,myślę o tym poważnie i mam zamiar "iść w tym kierunku" i ogólnie
chciałem się poinformować jakie języki konkretne w tym "fachu" są najbardziej przydatne. To w jakiś sposób nakreśla
obraz sprawy i teraz rozumiem na czym "stoję". Oczywiście nie mam zamiaru brać się za zlecenia i kodowanie w przeciągu
miesiąca,to wszystko wymaga czasu i jak mówiłem wcześniej chciałem wiedzieć jakie języki brać pod uwagę a jakie mogą być
mniej lub bardziej zbędne. A więc pozdrawiam. A z was ktoś tak zarabiał jeśli wolno spytać.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.