Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z uzupełnianiem formularza w Autocomplete
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
mariio81
Witam, szukałem w postach na forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Piszę formularz w którym wpisujemy adresy z bazy danych. W oddzielnych polach ulica, miasto, kod, powiat i województwo. Używam do tego pluginu Autocomplete. Zrobiłem już podpowiedzi i działa, lista ulic zawęża się po wpisaniu miasta do tych które w danym mieście się znajdują, ale mam problem z uzupełnieniem reszty pól na podstawie danych które już są wprowadzone czyli wpisuje miasto następnie wpisując ulicę np trzy znaki wybieram z listy ulicę która mnie interesuje i po jej wybraniu żeby automatycznie uzupełniło wszystkie pozostałe pola i tego nie robi. Nie wiem jaki kod do tego użyć bo narazie wszystko co znalazłem i testowałem nie działa. Główny problem to jak przekazać do skryptu to co zostało wybrane z listy bo cały czas przekazuje to co było wpisane w polu input.
nospor
Cytat
wybieram z listy ulicę która mnie interesuje i po jej wybraniu żeby automatycznie uzupełniło wszystkie pozostałe pola i tego nie robi.
A niby jakie inne pola ma ci automatycznie wypelnic po wybraniu ulicy? Bo chyba nie masz na mysli kodu, powiatu i wojewodztwa, ktore sie mają nijak do ulic.
To raz

Dwa: pluginow autocomplete jest cala masa. Byloby milo jakbys napisal o ktorym mowisz
Trzy: byloby milo jakbys podal kod. SKad mamy wiedziec czemu nie dziala, skoro nie znamy kodu i nie wiemy co (nie)napsules
mariio81
Czytaj całe zdanie
Cytat
ale mam problem z uzupełnieniem reszty pól na podstawie danych które już są wprowadzone czyli wpisuje miasto następnie wpisując ulicę np trzy znaki wybieram z listy ulicę która mnie interesuje i po jej wybraniu żeby automatycznie uzupełniło wszystkie pozostałe pola i tego nie robi.

i to wystarczy bo jak mam miasto i ulicę to juz powinno wystarczyc do wypełnienia pozostałych pól. Co do pluginu to użyłem tego
http://api.jqueryui.com/autocomplete/
co do kodu to próbowałem coś takiego bo z autocomplete to nie wiem jak to poskładać
  1. <script type="text/javascript">
  2. $(document).ready(function() {
  3. $('#ulica').change(function() {
  4. var inputulica = $('#ulica').val();
  5. var inputmiasto = $('#miasto').val();
  6. $.ajax({
  7. type : "POST",
  8. url : "skrypt.php",
  9. dataType : "json",
  10. data : {
  11. ulica : inputulica;
  12. miasto : inputmiasto
  13. },
  14. success : function(json) {
  15. $('#woj').val(json['woj']);
  16. $('#powiat').val(json['powiat']);
  17. $('#kod').val(json['kod']);
  18. },
  19. error : function(){
  20. alert('ERROR');
  21. }
  22. });
  23. });
  24. });

Użyłem tu zdarzenia change ale ono przesyła do skryptu nie to co wybrałem z listy tylko to co było wpisane w input.
nospor
Cytat
Czytaj całe zdanie
Przeczytalem cale zdanie. Tak sie sklada ze podstawowke skonczylem.
Nadal nie kumam o jakich polach mowisz. Jak pisalem, ulica nie jest potrzebna do kodu, powiatu i wojewodztwa smile.gif

Cytat
nie to co wybrałem z listy tylko to co było wpisane w input.
No bo pobierasz z inputa a nie z listy, wiec skad te zdziwienie?
var inputulica = $('#ulica').val();
To jest input a nie lista

Musisz sie podpiac pod zdarzenie AUTOCOMPLETE, ktore odpowiada za wybor pozycji z listy. W dokumentacji na pewno jest o tym wspomniane
mariio81
Udało mi się to ogarnąć w autocomplete i teraz działa tak jak powinno. Temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.