Cytat(marcinek37 @ 27.01.2014, 13:30:49 )

wiadomo, że każdy pisze kod inaczej, ale czy wg Ciebie takie sprawdzanie numeru ID jest akceptowalne? wiadomo, że INT pozostawi tylko liczby, w metodzie prepare()...
raczej nazwy metod coś powinny mówić... wielu stara się robić zmienne chronione bądź prywatne by nie były dostępne z zewnątrz i w celu ich prawidłowego ustawienia tworzy settery i gettery (bardziej by to pod JavaScript pasowało), ale bardziej jawne, czyli z nazwy (wszyscy mówią, by kłaść nacisk na angielski, po polsku ustawId...) "setId($iId)" lub "set_id($id)", w pierwszym przypadku np. przez pierwszą literę podałem typ prosty zmiennej, zwyczajowo nazwy pierwsze litery słowa duża litera lub poprzedzone przez "_", czyli "setId($id)" i "getId($id)"
gdyby zmienna zdefiniowana przez Ciebie była chroniona lub prywatna zadziałała by metoda magiczna __set($name, $value), podobnie z __get($name) - ale wtedy zazwyczaj zmienne są jakby w innej przestrzeni nazw (nie traktuj tego dosłownie), po prostu by nie wejść w konflikt ze zmiennymi składowymi klasy zazwyczaj te zmienne są definiowane w tablicy będącą zmienną chroniona/prywatną danej klasy (później obiektu - klasa to stempel obiektu)...
rzutować typy proste też można na kilka sposobów, ostatnio to co muszę napisać jakoś częściej piszę w C++ a i też wolę JavaScript nad PHP więc sprawdziłem w konsoli i np. rzutowanie do całkowitej przez podwójną tyldę nie działa, z kolei ten język też jest na tyle dynamiczny, że rzutowanie przez bity działa podobnie jak w JS, oczywiście ten akapit raczej jako ciekawostka gdyż będziesz używał (int) itd...
<?php
class Test{
protected $test;
public function __set($sName, $value){
$this->$sName = "pref_".$value;
}
public function getTest(){
return $this->test;
}
}
$oTest = new Test;
$oTest->test = "co";
$f = "3.2abc";
$g = 0 | $f;
,"\n", ~~$f // takie rzutowanie działa w JavaScript
,"\n", $oTest->getTest();
ps. ale coś wspomniałem o konwencji nazw... to też będzie Ci się zmieniało z czasem lub w zależności z kim będziesz współpracował, np. przyjęte jest, iż w PHP oraz JS zmienne prywatne/chronione mają prefiks "_", mi np. ostatnio bardziej pasuje sufix "_" częściej stosowany w C++, po za tym dłuższe zmienne staraj się nazywać w takiej kolejności by było Ci wygodniej, jako pierwsze słowo to co zazwyczaj pierwsze by Ci przychodziło do głowy jesli chodzi o podpowiadanie nazwy, dla mnie to jest rzeczownik a potem przymiotnik, ale różnie to jest ;]