Hmm, wydaje mnie się, przyjacielu, że chyba sobie troszkę eksperymentujesz z wzorcami. ; )
Wydaje mnie się także, że spoglądasz na wzorzec obserwatora przez pryzmat wzorca MVC. Jeśli chodzi o wzorzec obserwatora, to:
1. W podmiocie powinny znaleźć się:
- metody rejestracji oraz usuwania obserwatorów,
- metody odpowiedzialne za informowanie obserwatorów o tym, że coś się zmieniło (to na czym zależy obserwatorom, to co obserwują).
2. W podmiocie powinny znaleźć się cenne informacje (np. public variables, które są aktualizowane w jakiś sposó

dla obserwatorów - w końcu to nimi są zainteresowani.
3. Podmiot obserwacji oraz obserwatorzy powinni być
całkowicie niezależni od siebie, tj. podmiot posiada cenne info dla obserwatorów i informuje ich o tym, ze je ma i że następuje jakiś update danych itp, a obserwatorzy po otrzymaniu "cynku" robią aktualizację danych (np. zastępują swoje wartości wartościami podmiotu) i to za pomocą swoich metod.
Musisz się zastanowić, czy w ogóle będzie Ci tutaj potrzebny wzorzec obserwatora. W tym wzorcu obserwatorzy są tak naprawdę oddzielnymi bytami, które są zainteresowane informacjami od podmiotu. Obserwator to obiekt, który podchodzi do podmiotu i mówi mu: "Ej, Zią, słuchaj, jak będziesz wiedział coś o XYZ, to daj mi znać.". Podmiot mówi: "Okay."
Powiedzmy, że Podmiot ma jakąś informację, niech to będzie informacja na temat liczby zarejestrowanych użytkowników. Obserwatorzy są tym zainteresowani i czekają na "cynk". Gdy pojawia się nowy obserwator, wtedy wysyła info do Podmiotu o tym, że jest zainteresowany jego informacjami i żeby Podmiot wpisał go na listę, czyli Podmiot wywołuje metodę rejestracji i zapisuje Obserwatora na swoją listę. Załóżmy, że nagle zarejestruje się nowy użytkownik, wtedy skrypt automatycznie zmienia dane Podmiotu o rejestracji, dodaje +1 do infa o zarejestrowanych użytkownikach, a gdy zmienia się wartość, wtedy Podmiot automatycznie wysyła obserwatorom "cynk" o tym, że liczba się zmieniła - podmiot NIE mówi nawet o tym, o ile się zmieniła ta liczba, tylko po prostu daje cynk: "Ej, coś się zmieniło, zajrzyj do mnie". Wtedy Obserwatorzy zaczynają działać ze swoją logiką. Sami za pomocą swoich metod sprawdzają info o zarejestrowanych użytkownikach i aktualizują te dane.
Tylko pamiętaj, że podmiot ma różne dane, a każdy obserwator może być zainteresowany czymś innym, także warto jest informować o zmianach danych tylko tych obserwatorów, którzy są zainteresowani takimi danymi.
Co do implementacji tego wzorca w Twojej aplikacji - nie znam szczegółów Twojego systemu (logiki działania), także ciężko mi cokolwiek powiedzieć. Głupi nie jesteś, także jak troszkę pogłówkujesz, to z pewnością coś wymyślisz. ; )
Ewentualnie jakbyś chciał powiedzieć coś więcej na temat logiki swojej apki, wtedy moglibyśmy pomyśleć co można tutaj zrobić.
Napisz mi o co chodzi z tą rejestracją? Jakimi informacjami o rejestracji są zainteresowani obserwatorzy? Jakie informacje przekazuje im Podmiot? Najlepiej byłoby, gdybyś napisał jak chciałeś zaimplementować ten wzorzec - chodzi oczywiście o komunikację pomiędzy podmiotem i obserwatorami. Jak to widziałeś?