Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php5 + sqlite w ubuntu 12.04
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
wojtektorr
Witam, mam problem z konfigurowaniem bazy danych sqlite. Funkcja phpinfo() pokazuje ze moduł sqlite jest włączony ale juz na pierwszym wierszu z funkcja sqlite'a pokazuję błąd: Fatal error: Call to undefined function sqlite_open() in....
Ale kiedy funkcję sqlite_open zastąpie tym: $magazyn = new PDO("sqlite:/var/bazy/magazyn.db");
wtedy juz jest ok ale jak mam pisać zapytania itd.... dlaczego moga niedziałać normalne funkcje sqlite? Pomocy
sazian
masz zainstalowany pakiet php5-sqlite ?
wojtektorr
tak jest
rwtryb
daj sobie w terminal
  1. apt-get install php5-mysql php5-curl php5-gd php5-intl php-pear php5-imagick php5-imap php5-mcrypt php5-memcache php5-ming php5-ps php5-pspell php5-recode php5-snmp php5-sqlite php5-tidy php5-xmlrpc php5-xsl

i zrestartuj
wojtektorr
Instalacja (aktualizacja) powyższych pakietów nie pomogła, dalej to samo. Tutaj mozna podejżeć moj phpinfo();
http://wojtektorr.dyndns.org Jeszcze jakieś pomysły??
redeemer
Link nie działa, ale prawdopodobnie masz rozszerzenie sqlite3, a nie sqlite2.

Sprawdź
  1. $db = sqlite3::open('/var/bazy/magazyn.db');

Tak czy owak powinieneś skorzystać z PDO.
wojtektorr
Zapomniałem że mam włączonego firewalla już powinno działać. Jednka wolałbym uzywać normalnych funkcji sqlite ze względu na wygodę i przyzwyczajenie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.