z góry przepraszam za temat, ale nie wiem jak go sensownie nazwać. Już przedstawiam problem:
Mam jakieś dane w formacie xml:
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8' ?> <!-- was: no XML declaration present --> <?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes" ?> <levelsTable> <group name="Angielski - praktyczny kurs"> <product levelFrom="a13" levelTo="b21"> <name>Angielski - praktyczny kurs</name> <link>useful_eng.php</link> </product> </group> <group name="Inne"> <product levelFrom="b13" levelTo="c13"> <name>Angielski w pracy</name> <link>ang_praca_za_gran.php</link> </product> <product levelFrom="a23" levelTo="b23"> <name>Angielski At Once!</name> <link>angielski_at_once.php</link> </product> </group> <group name="Język na 6+"> <product levelFrom="a13" levelTo="b12"> <name>Angielski na 6+</name> <link>ang6_plus.php</link> </product> <product levelFrom="a13" levelTo="b12"> <name>Niemiecki na 6+</name> <link>niem6_plus.php</link> </product> <product levelFrom="a13" levelTo="b12"> <name>Rosyjski na 6+</name> <link>ros6_plus.php</link> </product> </group> ... </levelsTable>
Jak widać w levelsTable są grupy a w nich produkty. Co chciałbym zrobić: chciałbym utworzyć następujące klasy:
-product - zawierają produkty
-products - zawierająca kilka produktów
-productGroup - zawierająca grupę produktów
-productGroups - zawierająca kilka grup
-oraz Data(nazwa pewnie będzie inna

W czym mam problem:
- z utworzeniem klas products, productGroup oraz productGroups. W tabeli produkt umieszczam parametry czyli name i link oraz settery i gettery. Problem jest w tym że nie wiem co umieścić w w products żeby zawierała odpowiednie pola? No i kolejne klasy, co powinny zawierać? Chodzi generalnie żeby klasy ładnie były od siebie uzależnione i nawzajem się wywoływały, tzn. wywoływana będzie ostatnia klasa Data, ale chciałbym, jeśli to możliwe mieć dostęp do klasy products.
Nie wiem czy to dobrze opisałem, postaram się dopowiedzieć. Od razu napiszę że nie jest jakieś zadanie domowe:), po prostu znalazłem gdzieś coś podobnego, jednak nie mam dostępu do tego kodu, a chciałbym to przećwiczyć