misty
14.12.2011, 11:20:45
Hej, mam nastepujacy problem - mam menu w jquery, sa 3 naglowki, a jak najezdzamy na ktorys to wysuwa sie podmenu z kolejnymi item'ami. Jak najade na ktorys item to wyswitla mi sie tooltip. Problem jest taki, ze ten tooltip pokazuje sie pod tym wysunietym menu i tylko czesc wystaje. Mam problem z tym aby tootip byl wyswietlany na wysunietym submenu. Czy z Was ktos bylby w stanie mi powiedziec co powinnam ustawic/ewentualnie co mogloby mi pomoc?
pzdr,
misty
nospor
14.12.2011, 11:23:22
Ustaw dla diva tooltipa z-index:999
misty
14.12.2011, 11:34:54
czesc, dzieki za odpowiedz. Ale chyba tak to sie nie da. Do tooltipa uzywam bibiolteki ( i nie moge jej zmienic) wz_tooltip.js, a uzywa sie jej w ten sposob:
$abc .= "<li><a href="$address"
onmouseover=\"Tip('".$desc."');\" onmouseout=\"UnTip();\">".$name."</a></li>";
za pokazanie sie tooltipa jest odpowiedzialna ta metoda Tip, nie ma chyba sensu bym tu wklejala (choc niewielki, ale jednak) caly kod tego wz_tooltip'a. W tej bibiotece nie ma podzialu na css, w tym js sa ustawiane style. Sa w tym wz_tooltipie gdzie jest ustawiane to z-index (w jednym jest ustawiane na 0, w drugim na 1) - podmienilam tam na 999, ale to nie pomoglo. Swoja droga co mialoby to zmienic? wyswietlic jakos obok?
nospor
14.12.2011, 11:38:04
Cytat
Swoja droga co mialoby to zmienic?
Chciałaś wyświetlić "na". z-index właśnie odpowiada za to co jest na czym
Dobrze by było, jakbyś gdzieś wystawiła online to całe menu z tootlipem, można by wówczas coś więcej powiedzieć.
misty
14.12.2011, 11:55:02
no niestety nie mam takiej mozliwosci.. szkoda, bede kombinowac.
pzdr
a wiesz co, udalo sie! w css tego nav menu tez bylo z-index, ustawione na 10000. Zmienilam na 0 i tooltip pokazuje sie na, a nie pod!

dzieki!
pzdr,
misty
nospor
14.12.2011, 11:58:37
Cytat
w css tego nav menu tez bylo z-index, ustawione na 10000.1
Hehe, korciło mnie by wspomnieć, czy przypadkiem menu nie ma wysoliego z-index ustawionego, ale nie wiem czemu ostatecznie nic o tym nie wspomniałem.
Kartofelek
14.12.2011, 16:36:48
To oczywiście zależy od tego jak ten tooltip jest dołączany. Jeżeli jest w elemencie to możesz sobie podłubać w bucie. Jeżeli jest dołączany oddzielnie, pozycjonowany do danego itemu w menu to wtedy z-index zadziała
nospor
14.12.2011, 16:37:58
@Kartofelek przeczytałeś chociaż więcej niż jeden losowo wybrany post? Przecież problem jest już rozwiązny i to właśnie przy pomocy z-index
misty
15.12.2011, 08:52:20
hej, wroce jeszcze raz do tego tematu bo sprawa tyczy sie tego samego wlasciwie. Mam ciagle to moje rozwijane menu, na jednej stronie mam "multi-select-listy" (z wykorzystaniem chosen jquery). i teraz problem jest taki ze jak rozwijam submenu to jest ono pod tymi multi=select-listami, mimo ze dla nich tez ustawilam z-index na 0. I moje pytanie jest takie-jesli oba te elementy maja z-index ustawione na 0 to czy ja moge jakos manipulowac ktory ma byc nad ktorym? moge jakies priorytety im nadac?
pzdr,
misty
nospor
15.12.2011, 08:55:25
te multi select to zwykły <select miltiple> ? Sytuacja o której mówisz dzieje się pod IE?
misty
15.12.2011, 08:59:37
to jest select multiple, z ustawionym class ( z chosen'a, bo to przy uzyciu tego jest zrobione). Sytuacje niestety wystepuje i pod IE i pod FF.. a masz jakis pomysl w czym moge pogrzebac?
nospor
15.12.2011, 09:01:33
no bo swego czasu to właśnie IE lubiło robić zadyme gdy nachodził DIV na select.
No ale jeśli oba mają z-index 0 to ustaw dla tego co ma być wyżej z-index : 1

Jeśli to nie pomoże, to zainteresuj się pluginem jQuery bgiframe. On właśnie rozwiązywał problem selectów w IE.
misty
15.12.2011, 09:07:17
no tak, ustawic o 1 wyzej

ze tez mi to do glowy nie przyszlo

dzieki wielkie!
pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.