Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Vhost - u mnie nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
neo.priv
Chce w swojej sieci domowej moc otwierać i urochamiac pliki na 2 komputerze.

Ustawiam odpowiednie własności dla Vhosta, lecz po wpisaniu do przegladarki adresu lub numeru IP wyskakuje błąd.

Może cos źle robie, albo źle sie do tego zabieram.

Prosze o pomoc.
scanner
Jeszcze jakbyś napisął co dokładnie robisz, jakie adresy wpisujesz w przeglądarkę i jak konfigurujesz Vhosty, to było by zaj...efajnie...
neo.priv
httpd.conf

NameVirtualHost 192.168.0.1:80

UseCanonicalName Off
HostnameLookups Off

<VirtualHost 192.168.0.1:80>
ServerAdmin adresadmina@aga.pl
DocumentRoot "C://Apche/Apache/aga/"
ServerName aga.pl
ErrorLog logs/error_aga.log
CustomLog logs/access_aga.log common
</VirtualHost>

Do przeglądarki wpisuje

Kod
aga.pl
i
Kod
192.168.0.1

Ważna ifrormacja:

Komputery są w jedej sieci lakalnej a przegladarka wychodzi poza tą sieć.
Możę tu est jakiś problem?
Zbłąkany
sprawdz plik hosts w windows domyslnie jest on w: c:windowssystem32driversetc edytuj go i zobacz jakie masz tam wpisane adresy ip i nazwy jak bedzies zmiec ustawione tak samo jak vhosty to sprawdz czy tenze plik masz tez w c:windows i sprawdz wtedy jesli nie zadziala to sprawdz czy firwall przepuszcza port 80 dla danej domeny ktorej uzywasz przy vhoscie biggrin.gif
neo.priv
@Zabłąkany

Probowałem z tym plikiem hosts, nic kompletna klapa, nie wiem dlaczego, wpisuje np. strona.pl a on mi otwiera jakies strony na wp.pl

Nie rozumie tego, jakoś inni ustawili sobie Apacha i wszystko działa, nie wiem dlaczego u mie nie chce, mam komputer za scianom.

Jak ktoś wie jak powinienem skonfigurować tego Apache to prosze o pomoc.
lukaswoj
Sposobem na sprawdzenie czy masz poprawnie zrobiony plik "hosts" jest wykonanie komendy "ping" z linii poleceń, np "ping aga.pl" i jeśli polecenie "zwróci" adres IP ten lokalny czyli 192.168.0.1 w twoim przypadku - to będzie oznaczać, że plik "hosts" masz OK.

Druga sprawa, sprawdź w przeglądarce czy nie masz ustawionego proxy i jeśli tak to je wyłącz albo wyłącz tylko dal domeny aga.pl.

No i jeszcze jedno: spróbuj zmienić adres 192.168.0.1 na np 192.168.1.1, nie jestem pewien, ale chyba 192.168.0.1 to nie jest prawidłowy adres IP, ale nie jestem pewien, sprawdź na wszelki wypadek.

powodzenia
neo.priv
Ustawiłem parametr
Kod
listen
na
Kod
80
i IP zadziałało.

Pozatym odblokowałem możliwość połączenia z serwerem poprzez katalog users chodzi mi oczywiscie o znaczek tyldy
Kod
~ja

jednak nadal nie idzie otworzyć plików poprzez wpisanie adresu domeny, wie ktoś dlaczego?
Zbłąkany
Moze zadaje glupie pytanie a wykupiles ta domene z ktorej chcesz skorzystac?questionmark.gif
neo.priv
Nie wykupiłem tej domeny, sam sobie ja stworzyłem podczas konfigurowania Vhosta.

Wiec należy taka domene wykupic?
Czy można skożystać z usług jakiegoś darmowego serwisu rozdającego domeny?
Zbłąkany
poszukaj na www.no-ip.com oferuja darmowe domeny dla zmiennych ip na pewno sobie jakas wybierzesz biggrin.gif a i niestety trzeba dana domene wykupic lub miec przydzielona od administratora internetowego biggrin.gif (czasem providerzy internetowi daja domeny uzytkownikom)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.