mam dwa koncepty na pisanie aplikacji, ale właściwie to oba mi nie podchodzą pod gust.
Koncept 1: Rozbudowany router i wyspecjalizowane kontrolery.
Wygląda to tak, że router pobiera sobie PATH_INFO, rozbija na tablice i interpretuje co jest kontrolerem, co akcją, co innymi parametrami. Odpala więc odpowiedni kontroler i przekazuje mu tablicę z ustaloną akcją i parametrami.
Koncept 2: Mały router, rozbudowane i „inteligentne” kontrolery.
Router pobiera sobie PATH_INFO, rozbija na tablice, rozpoznaje pierwszy parametr jako kontroler i odpala go, przekazując mu surową tablicę. Dopiero kontroler ma swój mini-router, który rozpoznaje co jest akcją, co parametrem i na tej podstawie działa.
Które rozwiązanie jest lepsze?
Kolejne pytanie. Chciałbym, żeby aplikacja była możliwie bardzo zmodularyzowana, a więc, żeby można było wziąc klocki i na ich podstawie zbudować stronę. Takimi klockami byłby moduł menu, moduł newsów, moduł kalendarza, księgi gości, moduł reklamy, itd. Każdy moduł miałby swój kontroler i zestaw widoków. Czyli działanie aplikacji wyglądałoby tak:
Chcę wyświetlić stronę z newsem, to odpalam kontroler newsów, który zajmuje się wyświetleniem newsa. Oprócz tego odpalam kontroler menu i kontroler reklamy. Każdy to niezależny klocek, który można wykorzystać na dowolnej stronie. Już o tym kiedyś pisałem.
Jak jednak to zrealizować? Musiałbym kontrolerowi newsów w odpowiednim momencie kazać wyświetlić to menu, czyli kontroler musiałby albo mieć metodę render (czyli zajmować się aspektami widoku) albo zwracać w zmiennej gotowy kod HTML, który wyświetlałby dopiero kontroler, który wywołał moduł tworzenia menu...
No kolejna sprawa.
Mam np http://strona.com/news/4/
Czyli strona odpala kontroler News, akcja domyślna View, parametr 4 jako identyfikator newsa.
Z drugiej strony mam panel admina: http://strona.com/admin/news/4/edit/
Czyli strona odpala kontroler admin, ten odpala kontroler news, itd.
Czy powinienem zrobić dwa oddzielne kontrolery - jeden "kliencki" tylko z opcją wyświetlania, drugi adminowy, z edycją, itd. - czy może jeden kontroler „inteligentny”, który w zależności od kontekstu inaczej się zachowuje?
Dzięki za odpowiedzi, ostatnio więcej siedzę i myślę nad koncepcją pisania niż rzeczywiście spędzam czas na kodowaniu...