Witam,
Chciałbym napisać obiektowo CMS-a w PHP, jednak nie przypadła mi do gustu architektura MVC. Czy macie jakieś pomysły jak to zrobić? Myślałem nad czymś takim jak Wordpress czy PHPBB3 - część OOP, a część strukturalnie. Chodzi mi o wasze doświadczenia, ewentualnie przykładowe aplikacje. Bardzo mi na tym zależy.
Crozin
4.06.2010, 00:54:16
MVC to nie jedyny wzorzec architektoniczny...
No właśnie, a jakie znasz jeszcze? Takie, która możnaby zastosować w blogu/portalu.
A czy Drupal jest łatwym CMS-em do naśladowania? Mi właściwie chodzi o sam silnik, w którym łatwo będę mógł dopisywać konkretne moduły.
Nawet Biały Dom coś do niego dopisuje, więc chyba coś musi w tym być.
może zainteresuj się wzorcem HMVC , zaimplementowany jest w kohanie.
gcdreak
11.07.2010, 22:47:29
Pisał, że nie chce używać wzorca MVC. HMVC to tylko "odmiana" MVC.
uzi123
18.07.2010, 10:55:46
No dobra, a jak chcesz to napisać? Pisać możesz jak chcesz, aplikacje możesz dzielić jak chcesz, tylko abyś Ty i Twoi współpracownicy (obecni, przyszli) nad tym panowali. MVC (i jego odmiany) są tak popularne, bo w nich oddzielasz silnik od wyglądu. W dużych projektach silnik pisze dobry programista a wygląd człowiek nie koniecznie znający się super na PHP, więc taki podział jest wskazany. Swoją drogą możesz cały model przenieść na bazę danych i wówczas nie musisz myśleć o MVC. Napisz co konkretnie nie pasuje ci w MVC bo można powiedzieć, że MVC to najgorszy z możliwych wzorzec projektowy, ale jak na razie nikt lepszego nie wymyślił ;-).
gothye
18.07.2010, 11:07:09
hmm a może inaczej ,jaką architekture wybrać podczas tworzenia CMS dla strony i samej strony ? czy lepiej oddzielić obia systemy czy lepiej integrować ?
Crozin
18.07.2010, 11:55:31
@uzi123: radzę najpierw przeczytać czym MVC (a raczej pewnie MVP, które masz na myśli) jest, a czym nie jest, bo wypisałeś taką stertę bzdur - ba! Herezji! - która się w głowie nie mieści. À propos* oddzielenia silnika od wyglądu:
<?php
$list = pobranie danych z jakiegoś źródła;
?>
<html>
...
<?php foreach($list as $item): ?>
<li>
<?php echo $item ?></li>
<?php endforeach ?>
Today is
<?php echo $today ?>, tommorow is
<?php $tommorow ?>.
Oddzielone? Oddzielone - MVC do tego nie trzeba.
* wg słownika PWN tak się to pisze - ahh... miło się czegoś nowego dowiedzieć
Cysiaczek
18.07.2010, 13:04:48
@Crozin - dobry Page Controller nie jest zły
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.