Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zdjęcia, 3 bazy czy jedna?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
slawo
Witam,

mam taki problem. na moim portalu są 3 miejsca w którym można dodać zdjęcia. powiedzmy, że to są 3 działy hiphop, breakdance i graffiti.

i teraz moje pytanie jest takie czy wszystkie foty dodawać do jednej bazy (adresy url) czy zrobić 3 bazy? w przypadku jednej bazy zrobiłbym warunek przy pokazywaniu zdjec np. typ=hh (hip-hop), typ=bd (breakdance), typ=gra (graffiti) tak samo nie wiem czy baze z komentarzami 1 jedna czy 3? bo zdjec bedzie pewnie pelno i jak to sie rozbuja zeby potem za wolno nie chodzilo czy cos jak bedzie kilka tysiecy zdjec i za kazdym razem bedzie wertowac wszsytkie zeby pokazalo odpowiednie.

dodatkowo chce zrobic tak ze po kliknieciu w danego uzytkownika pokazywalo dodane przez niego foty. i wtedy czy z 3 tabel moglbym pokazac foty dodane przez usera np sortujac wedlug dat i czasu?
Piro
Jedna strona jedna baza...
Powody:
- łatwiej wprowadzać zmiany dotyczące tabeli
- po co łączyć się z dużą ilością baz? (jeżeli portal nie jest ogromny jest to głupie)
- nie ma różnicy pod względem funkcjonalności

Wszędzie wystarczy dodać pole/pola w tabeli i masz wszystko klarownie. Jeżeli będziesz wyciągał coś z bazy podasz po prostu warunek i po sprawie. Wcale nie będzie chodzić wolniej niż z trzema ponieważ nie musi wykonywać dodatkowego zapytania do łączenia się z bazą (chyba że sądzisz że serwer się zawiesi).
slawo
znaczy sorry zle sie wyrazilem. baze mam jedna.. chodzilo mi o tabele
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.