Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duże litery w adresie strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
becom
Witam wszystkich
Mam nadzieję, ze dobry temat wybrałem, ponieważ mam problem po stronie przegladarki. Otóż chcę mieć domenę z dużymi literami np.: www.NazwaDomeny.pl ale gdy wpiszę taki adres w wyszukiwarke -firefox, mysle ze w innych jest tak samo. Dla testu utworzyłem sub domenę z dużymi literami: www.Sub.NazwaDomeny.pl lecz jest tak samo. Prosze informacje czy da sie coś takiego wykonać, jak to wykonać - w .htaccess? Nie za bardzo znam .htaccess wiec prosilbym najlepiej o gotowy kod lub o jakas wskazowke.
Pozdrawam
erix
Nazwy domenowe są ustandaryzowane: http://www.faqs.org/rfcs/rfc1035.html

A RFC mówi:

Cytat
For all parts of the DNS that are part of the official protocol, all comparisons between character strings (e.g., labels, domain names, etc.) are done in a case-insensitive manner.

Wielkość znaków ma znaczenie tylko po ukośniku - czyli w ramach żądania GET/POST (nazwy plików, katalogów, etc).

Nazwy domenowe działają niezależnie od wielkości znaków, tak mówi standard i tak to ma działać.
becom
szkoda, ale na forum optymalizacja pisalo ze mozna - ktos podal link do wątku który jest nieaktualny..
erix
Patrz na datę aktualizacji RFC:
Cytat
November 1987

Nie wiedziałem, że na optymalizacja taki kit wciskają. winksmiley.jpg
becom
Pewnie dlatego usunieto ten watek smile.gif W kazdym razie dzieki za szybka odpowiedz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.