Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o legalność
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Onliner
Witam!
Prowadzę wyszukiwarkę mp3 i chciałbym na niej dorobić. Mianowicie miałoby to polegać na tym, że ktoś wysyłą premium SMS i w odpowiedzi dostaje link do pliku mp3, który nie znajduje się u mnie na serwerze, ale na serwerach wrzuty. Czy to jest legalne?
Spawnm
a czy właściciel wrzuty wyraził na to zgodę ?
K4mil94
Na takim Premium SMS nie wyszedłbyś bo jest pełno wyszukiwarek.
in5ane
Przecież linki do serwisów można podać (nie wiem właśnie czy za kasę można), no bo np. teraz podaję http://wp.pl i cześć, ktoś mi zrobi za to krzywdę - nie zrobi mi. Ale właśnie jak za kasę, to trzeba się zastanowić, np. można pewnie obejść jakąś luką, np., że ktoś dostaje za tego sms'a nie link, tylko coś w postaci Wykonawca - Tytuł (czyli informacje o piosence, a link jest powiedzmy darmowym dodatkiem). Kombinuj. Polskie prawo jest do dupy.
Spawnm
no to pytanie , czy wykonawcy których muzyka będzie pobierana dostaną kase z tych sms ? Jeśli nie to wiesz... piractwo winksmiley.jpg
dodatkowo zarabiasz na innym wortalu i jego zasobach , wątpię aby to było legalne... ale kombinować zawsze możesz .
Onliner
No oczywiście nie mam żadnej oficjalnej zgody ;p Ale w końcu tak samo można oskarżyć google o piractwo, bo są w jej wynikach warezowe strony. To tylko wyszukiwarka winksmiley.jpg
mike
Cytat(Onliner @ 26.03.2009, 16:13:27 ) *
No oczywiście nie mam żadnej oficjalnej zgody ;p Ale w końcu tak samo można oskarżyć google o piractwo, bo są w jej wynikach warezowe strony.
Tylko, że Google za te wyniki nie każe sobie płacić tongue.gif
Poza tym zostaje etyczna kwestia Twojego podejścia. Chcesz się dorobić na czymś czego nie posiadasz.
sowiq
Cytat(mike @ 26.03.2009, 16:17:53 ) *
Chcesz się dorobić na czymś czego nie posiadasz.
Autor tematu posiada wiedzę jak skutecznie wyszukiwać mp3 na wrzucie. Ktoś inny takich umiejętności nie posiada. Zatem płaci za usługę polegającą na pomocy w szukaniu linka.
Proste jak barszcz.

Co do prawa - różnie może z tym być. Znam przypadki, że ZAIKS każe płacić właścicielowi strony za umieszczenie na niej embed'owanych filmików z YT.
pyro
Cytat(Onliner @ 26.03.2009, 16:13:27 ) *
No oczywiście nie mam żadnej oficjalnej zgody ;p Ale w końcu tak samo można oskarżyć google o piractwo, bo są w jej wynikach warezowe strony. To tylko wyszukiwarka winksmiley.jpg

Tyle że celem google nie jest wyszukiwanie mp3, a Twoja wyszukiwarka jest wyszukiwarką jedynie mp3, a do tego Google nie każe płacić sobie za te linki a Ty chcesz tak zrobić. Sprzedawanie cudzych utworów bez zgody autorów jest w pełni NIEETYCZNE i w pełni NIELEGALNE, poza tym jest wiele innych darmowych wyszukiwarek mp3 więc odpuść sobie ten pomysł. Zainteresuj się reklamami.
Onliner
Sowiq trafnie to zinterpretował .... więc jak myślicie, a może są tu prawnicy?

Ps. Nie chciałbym offtopu robić, ale właśnie zastanawiam się nad sensownymi reklamami bo AdSense odrzuca mi podanie sad.gif Moglibyście coś polecić
pyro
Cytat(Onliner @ 26.03.2009, 17:12:09 ) *
bo AdSense odrzuca mi podanie

Zgadnij czemu
Kocurro
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość smile.gif

Kasy z PremiumSMS także nie dostaniesz bo przed wypłatą Ci zablokują za złamanie regulaminu smile.gif

pozdrawiam,
Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.