kacka
31.01.2009, 16:04:59
Witam,
Prosił bym o opinie i sugestie na temat [zmoderowane]
Krótkie wyjaśnienie: zamysłem jest stworzenie bazy wiedzy o PHP i językach internetowych. (kody często używanych skryptów, wyjaśnienie problemów, ciekawostki i mało znane rzeczy)
Dziękuje za wszelkie opinię i krytykę.
Pozdrawiam.
suchy1
31.01.2009, 16:08:36
a co tu oceniac, to zwykly szablon + reklama.Pewnie post pojdzie do zamkniecie
kacka
31.01.2009, 16:10:26
Nie chodzi o ocenę szablonu tylko treści;)
phpion
31.01.2009, 16:17:27
Cytat(kacka @ 31.01.2009, 18:10:26 )

Nie chodzi o ocenę szablonu tylko treści;)
Ogólnie kiepska, szczególnie ta dotycząca MySQL.
suchy1
31.01.2009, 16:17:35
ile Ty masz lat ?

jaka osoba oceni Ci tresc forum ? przeczyta wszystkie posty. lol
kacka
31.01.2009, 16:21:42
Cytat(suchy1 @ 31.01.2009, 16:17:35 )

jaka osoba oceni Ci tresc forum ?
Taka, która oceni treść jakiegoś bloga czy też innej strony WWW.
Jeśli nie masz czasu na ocenę czy też nawet proste przejrzenie tematów - nie pisz.
Ja rozumiem, że w dzisiejszych czasach design jest mega ważny, ale spójrz na Google - czy oceniasz je przeglądając wszystkie zasoby i design czy też patrzysz na użyteczność, szybkość i wiele innych spraw?
Pozdrawiam,
phpion
31.01.2009, 16:24:09
Cytat(kacka @ 31.01.2009, 18:21:42 )

Taka, która oceni treść jakiegoś bloga czy też innej strony WWW.
Problem w tym, że tutaj raczej daje się projekty pod ocenę pod kątem kodu i designu, a nie zawartości merytorycznej.
nexis
31.01.2009, 16:25:49
Cytat(kacka @ 31.01.2009, 16:04:59 )

Krótkie wyjaśnienie: zamysłem jest stworzenie bazy wiedzy o PHP i językach internetowych. (kody często używanych skryptów, wyjaśnienie problemów, ciekawostki i mało znane rzeczy)
Skoro to ma być
baza wiedzy to wątpię, żeby forum było najlepszym rozwiązaniem. Dla mnie baza wiedzy to bardziej coś o budowie katalogowej.
kacka
31.01.2009, 16:30:48
@nexis już śpieszę z wyjaśnieniami
Zastanawiałem się nad taką budową jak również nad budową typu blog ( i komentarze do porad)
Jednak ostatecznie stwierdziłem iż większość userów szukając czegoś używa Google (fora dobrze się indeksują)
Znajdując jakiś kod może go pobrać, przeczytać poradę i opinię ( pomysły, uwagi innych użytkowników i dodać swoje)
Oczywiście stali bywalcy mogą zasubskrybować kanał RSS czy też dane forum przy użyciu funkcji dostępnych w IPB
suchy1
31.01.2009, 16:35:39
Cytat(kacka @ 31.01.2009, 16:30:48 )

@nexis już śpieszę z wyjaśnieniami
Zastanawiałem się nad taką budową jak również nad budową typu blog ( i komentarze do porad)
Jednak ostatecznie stwierdziłem iż większość userów szukając czegoś używa Google (fora dobrze się indeksują)
Znajdując jakiś kod może go pobrać, przeczytać poradę i opinię ( pomysły, uwagi innych użytkowników i dodać swoje)
Oczywiście stali bywalcy mogą zasubskrybować kanał RSS czy też dane forum przy użyciu funkcji dostępnych w IPB
Tu w sumie masz racje. Jeden temat na Twoim forum jest np. o poleceniu SELECT. W normalnym przypadky jak ktos ma problem to psze w komentarzach (malo miejsca, nie praktyczne). Tutaj forum jest dobrym pomyslem. Co do pozycjonowania to nie jestem pewny. Faktycznie masz unikatowa tresc bo to forum ale nie jest to latwe w pozycjonowaniu. RSS, pobieranie skryptów kazdye forum, CMS to maja
kacka
31.01.2009, 16:40:28
Nic w pozycjonowaniu nie jest łatwe dlatego tak ważny jest marketing szeptany i dobra opinia jak również ciekawe pomysły.
Jeżeli znajdziesz coś czego nie wiedziałeś a to Cię zainteresuje jest duże prawdopodobieństwo, że odwiedzisz serwis ponownie.
Odnośnie działu MySQL - tak jest on kiepski, bo szczerze nie mam pomysłu jakie informację można tam zawrzeć.
Czy przykłady jakiś tabel i pobieranie danych z użyciem ciekawych zapytań czy też opis "dziwnych funkcji" ?
Może ktoś zarzuci mi iż niektóre porady są banalne.
Owszem zgadzam się z tym, ale nie wszyscy są mistrzami PHP i nikt nie urodził się geniuszem.
Kildyt
31.01.2009, 17:06:21
Ocena merytoryczna w tym dziale raczej nie wchodzi w grę. Mogę ocenić design, który jest kiepski. Pisałeś o wyglądzie google. Zgodzę się, jest użyteczny i lekki. Design twojego forum nie jest w zbyt dobrych kolorach. Zieleń IMHO odpada. Poszedłbym w stronę niebieskiego (słoń php jest przecież niebieski). Logotyp forum nic mi nie mówi!
Wnoszę o zablokowanie tematu. Dyskusja zbacza z toru i nadaje się do innego działu na temat pozycjonowania.
Pozdrawiam
kacka
31.01.2009, 17:16:39
Już drugi user pisze "raczej" więc nie jesteście pewni czy o czymś takim można pisać

O gustach się nie dyskutuje, zieleń jest "uspokajająca" i tak podobno działa.
Logotyp nie musi nic mówić, ma być zapamiętany i ma się kojarzyć z daną marką. ( tam pisze PHP

)
Dlaczego sądzisz, że zbaczamy z toru? Mówimy o usability strony i o innych rozwiązaniach.
kazag
31.01.2009, 17:32:42
Powiedz mi, dlaczego ten serwis ma taką samą ikonkę favico jak ten:
http://www.webdesignerforum.co.uk/ ?
kacka
31.01.2009, 17:33:44
Ponieważ jest to standardowa ikonka favico IPB
webdice
31.01.2009, 17:34:35
Przykro mi, na tym forum ocenia się albo skrypty, albo grafikę. Równie dobrze moglibyśmy oceniać wiersze. Zamykam, a linki moderuje (bo to bardziej reklama niż prośba o ocenę).
Wiem że będą apelacje co do mojej decyzji, a zdania nie zmienię, więc wszelkie zażalenia proszę kierować do administracji bądź zarządu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.