Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax][setInterval] sposób działania funkcji
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
arecki
Witam. Mam pytanko odnośnie działania funkcji setInterval(). Za jej pomocą wywołuje zapytanie ajaxowe które zwraca mi obrazek zakodowany z base64. Pytanie moje brzmi tak:
czy funkcja setInterval() jak ma ustawione wywoływanie mojej funkcji co 5000ms (5 sek) to czas liczony jest niezależnie od tego czy zapytanie ajaxowe zajęło 200ms czy 1500ms czy zatrzymuje się on (znaczy ten czas smile.gif ) na czas wywołania funkcji ?

Z moich pomiarów firebugiem wychodzi że nawet sztywno ustawiony czas 5000ms to nie zawsze jest dokładnie ten czas więc stąd moje pytanie.

-- Edycja--
Problem na razie rozwiązany za pomocą wywołania setTimeout() na końcu wywoływanej funkcji, zamiast setInterval() ale z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć jakie jest tak naprawdę zachowanie funkcji setInterval(). Bo jak się okaże że AJAX będzie trwał dłużej niż parametr w setInterval może okazać się że obrazek nie zdąży się nawet załadować a już zostanie ponownie pobrany.
yaro
To zrób tak żeby setInterval był uruchamiany dopiero po pobraniu całego obrazka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.