Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysqli -> fetch_array MSQL_ASSOC
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
slammer
witam. Mam prostą metodę:
  1. <?php
  2. public function query($zapytanie) {
  3.        $this->result = $this->mysqli->query("$zapytanie") or die(print mysqli_error($this->mysqli));
  4.        $this->fetch_array = $this->result->fetch_array(MSQL_ASSOC);
  5.    }
  6. ?>

jednak taka konstrukcja wywala mi błąd
  1. <?php
  2. Use of undefined constant MSQL_ASSOC - assumed 'MSQL_ASSOC' in [b]/usr/local/apache/htdocs/cms/system/class/sql.class.php[/b] on line [b]14[/b]
  3. ?>

problem w tym, że potrzebuję aby wynik był TYLKO w tablicy asocjacyjnej bez żadnych numerków. W podejściu strukturalnym wydaje się być to proste wystarczy podać jak drugi parametr MSQL_ASSOC.
mike
Boże, widzisz a nie grzmisz tongue.gif
mysqli_result::fetch_array(result, resulttype)
Cytat
resulttype
Cytat
This optional parameter is a constant indicating what type of array should be produced from the current row data. The possible values for this parameter are the constants MYSQLI_ASSOC, MYSQLI_NUM, or MYSQLI_BOTH. Defaults to MYSQLI_BOTH.
slammer
ech dobra to ja ide spać biggrin.gif Trzeba będzie przeglądnąć jeszcze raz doc do sqli.

dzięki wielkie.
Barton
  1. <?php
  2.    public function query($zapytanie) {
  3.        $this->result = $this->mysqli->query("$zapytanie") or die(print mysqli_error($this->mysqli));
  4.        $this->fetch_assoc = $this->result->fetch_assoc();
  5.    }
  6. ?>

Takie coś nie wystarczy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.