Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: edycja tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
czezz
Mam tabele z 5 kolumnami. Jedna z nich to kolumna telefony. Chciałbym przerzucić z tej kolumny ( telefony) wszystkie te wiersze, które zaczynaja sie na "444" do nowo utworzonej kolumny w tejsamej tabeli.

Czy jest to wykonalne?
bumelang
A nie możesz po prostu wykonać tego z pomocą php?[sql:1:2f28d66f07]SELECT id,telefon FROM tabela WHERE telefon LIKE '444%';[/sql:1:2f28d66f07]a potem dla każdego rekrdu robić[sql:1:2f28d66f07]UPDATE tabela SET nowa_kolumna='$telefon', telefon='' WHERE id='$id';[/sql:1:2f28d66f07]
Tak chyba będzie najprościej. Z resztą nie wiem, czy w ogóle da się w czystym SQL'u w wersji MySQL < 5. Ale mogę się mylić.
czezz
eee tak to bym mogł zrobic w MySQL'u

przeniesć "444%" do jakiejs poboczbej tabeli a potem
[sql:1:db56e7542e]
INSERT INTO stara_tabela SELECT * FROM tabela_poboczna....
[/sql:1:db56e7542e]
a ja musze wyciac z kolumny telefon "444%" i przeniesc do nowej kolumny.
spenalzo
A nie można tak?
[sql:1:cd8761eba5]UPDATE tabela SET nowakolumna=starakolumna WHERE SUBSTRING(starakolumna,1,3)='444' [/sql:1:cd8761eba5]
czezz
hej dzienx, to mi pomoglo...
tzn zrobilem tak:
[sql:1:9fd1e6daca]
UPDATE tabela SET nowa_kolumna = stara_kolumna WHERE trim(stara_kolumna) like '444%'
[/sql:1:9fd1e6daca]

i zadziałało. Ale jeszcze raz dzienx za naprowadzenie winksmiley.jpg

BTW.
okazuje się, że w jedenj kolumnie mam sporo spacji przed i po wartości. Czy istnieje jakies magiczne zaklęcie, żeby je wyciąć ?
scanner
właśnie [sql:1:b706775b94]TRIM[/sql:1:b706775b94] Jełśi mnie pamięć nie myli.
bumelang
Cytat
eee tak to bym mogł zrobic w MySQL'u  

przeniesć "444%" do jakiejs poboczbej tabeli a potem [ciach - sql]
a ja musze wyciac z kolumny telefon "444%" i przeniesc do nowej kolumny.

Szczerze mówić nie rozumiem o czym mówisz. Przecież to, co napisałem działa tak, jak chciałeś - nic nie ujmując ładniejszym sposobom. No ale cóż - widocznie się nie zrozumieliśmy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.