Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Javascript]Ściągnie obrazka do podmiany
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
toss
Czy istnieje jakiś sposób, prócz preloadera, na ściągnięcie obrazka do podmiany zanim zostanie on wywołany. Chodzi o sytuacje kiedy tworze buttony które zmieniają się podczas najeżdżania myszką. Gdy strona się załaduje to i tak muszę czekać na podmianę po nasunięciu kursora. Dzięki z góry za pomoc.
woj_tas
możesz zrobić to w css-ie

na przykład :

1. <p><a href="strona.html" title="Link">link</a></p>

css:
  1. a {
  2. display:block;
  3. width:100px;
  4. height:20px;
  5. background:url('grafika.jpg') top left no-repeat;
  6. }
  7.  
  8. a:hover {
  9. background:url('grafika.jpg') bottom left no-repeat;
  10. }

Zasada polega na tym, że po najechaniu na link przesuwamy grafike w background w dół.
toss
Nie korzystałem jeszcze z tego sposobu podmiany, dzięki za pomysł, ale chodzi mi o sytuacje gdy podmieniam obrazek za pomocą skryptu js, i gdy wchodze na strone z komputera który nie niej jeszcze nie był(nie przechowuje żadnych plików tymczasowych tej strony). to obrazek onmousedown ściąga się w momencie nalotu myszy na button, a nie w trakcie downloadu strony. Dlatego chciałem zapytać czy istnieje możliwość wcześniejszego ściągnięcia tych obrazków podmiany(np. ulepszenie skryptu), najlepiej w trakcie ściągania strony z serwera.
Kostek.88
A może zrobisz dwa divy, które są nałożone na siebie, z których jeden jest widoczny, drugi nie. Po najechaniu jeden się ukrywa i drugi pokazuje. Wtedy już przy załadowaniu strony ściągna się te obrazki.
woj_tas
Cytat(toss @ 13.03.2008, 08:50:47 ) *
gdy wchodze na strone z komputera który nie niej jeszcze nie był(nie przechowuje żadnych plików tymczasowych tej strony). to obrazek onmousedown ściąga się w momencie nalotu myszy na button, a nie w trakcie downloadu strony.

Chyba jednak nie zrozumiałeś.

Powiem tak: Wyobraź sobie, że masz obrazek o rozmiarach 100x100;
I teraz po wejściu na strone wyświetla się tylko częśc górna obrazka czyli (100x50). Po najechaniu na button/link/div/ nie wczytujesz nowego pliku, tylko przesuwasz ten co jest już wczytany do góry.
Kostek.88
W zasadzie woj_tas ma rację, a ja też w sumie nie doczytałem jego myśli winksmiley.jpg
luki100011
A jak rozwiązać pomysł mamy 4 miniaturki i po kliknięciu ich do innego DIV-a wczytują się ich powiększenia przez zmianę parametru background-image bo je ładnie centruje background-position 50% 50%. Problem polega na tym że jak klikniemy to przez chwilę jak duży obrazek to przez większą chwilę mamy białe tło.

Jest jakiś pomysł aby do czasu wczytania się był np napis wczytuje lub poprzedni obrazek questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.