Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] czytanie i wyświetlanie wyniku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mainfreme
Witam,
czytam z pliku "text.css" funkcją Fgetss.
1. Pytanie:
Czemu w wyświetlonym wyniku na początek daje jakieś [ ˙ţ ] questionmark.gif
2. Pytanie
Czy jest jakaś inna funkcja która by czytala cały plik i jednoczesnie usuwała znaczniki html-a, bez przymusu podawania 'czytanych bitów'

1. <table border=1 width=75 height=100>
  2. <tr><td>
  3. <TEXTAREA NAME="plik" ROWS=15 COLS=100>
  4. <?
  5. $nazwaplik = "text.css";
  6. $fp = fopen($nazwaplik, "r+");
  7. $tresc = fgetss($fp, 10240);
  8. fclose($fp);
  9. print "$tresc";
  10. ?>
  11. </TEXTAREA>
  12. </td></tr> 
  13. </table>

wynik otrzymuje następujący:
  1. "˙ţautor { font-family: Comic Sans MS; font-size: 7.5pt; color: #FFCCFF; margin-left: 50px; } "

gdy w pliku jest tylko :
  1. autor { font-family: Comic Sans MS; font-size: 7.5pt; color: #FFCCFF; margin-left: 50px; }
  2. data { font-family: Comic Sans MS; font-size:10pt; color: #FFFFFF; margin-left: 35px; }
  3. text { font-family: Tahoma; font-size: 8pt; color: #FFCCFF; }
  4. podpis { font-size: 8pt;color: #CC6600; }
b_chmura
ja to zawsze robiłem:

1. <?php
  2. $plik = 'plik.txt';
  3. $dane = file($plik);
  4. $cnt = count($dane);
  5. for($i = 0; $i < $cnt; $i++) 
  6. { 
  7. echo htmlspecialchars($dane[$i]).'<br />';
  8. }
  9. ?>
Kicok
http://pl.wikipedia.org/wiki/BOM

Jeśli nie masz możliwości zapisania tego pliku CSS w kodowaniu "UTF-8 bez BOM", to podczas odczytywania go w PHP odetnij trzy pierwsze znaki
mainfreme
@b_chmura, twym sposobem wyszło mi coś takiego :/
Kod
ţ˙�a�u�t�o�r�    �    �{� �f�o�n�t�-�f�a�m�i�l�y�:� �C�o�m�i�c� �S�a�n�s� �M�S�;� �f�o�n�t�-�s�i�z�e�:� �7�.�5�p�t�;� �c�o�l�o�r�:� �#�F�F�C�C�F�F�;� � �m�a�r�g�i�n�-�l�e�f�t�:� �5�0�p�x�;� � �}�

�d�a�t�a�    �    �{� �f�o�n�t�-�f�a�m�i�l�y�:� �C�o�m�i�c� �S�a�n�s� �M�S�;� �f�o�n�t�-�s�i�z�e�:�1�0�p�t�;� �c�o�l�o�r�:� �#�F�F�F�F�F�F�;� � �m�a�r�g�i�n�-�l�e�f�t�:� �3�5�p�x�;� �}�

�t�e�x�t�    �    �{� �f�o�n�t�-�f�a�m�i�l�y�:� �T�a�h�o�m�a�;� �f�o�n�t�-�s�i�z�e�:� �8�p�t�;� �c�o�l�o�r�:� �#�F�F�C�C�F�F�;� �}�

�p�o�d�p�i�s�    �    �{� �f�o�n�t�-�s�i�z�e�:� �8�p�t�;�c�o�l�o�r�:� �#�C�C�6�6�0�0�;� �}�

A jeszce jedno pytanie w trakcie mi sie pojawilo, czym pokolorować znaczniki w tym css ?
szukałem na necie ale cos tylko programy pogazywało :/
b_chmura
sprawdź w jakim kodowaniu koduje Twój edytor i takie same ustaw w nagłówku pliku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.