Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czyszczenie schowka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Omega
Przeczytałem gdzieś że istnieje możliwość czyszczenia schowka, konkretnie przy przełączaniu okien. Niestety było o tym tylko wspomnine. Czy ktoś wie jak to zrobić? Czy wogule jest to możliwe?
yavaho
Sprawdz moze to:
  1. <body onblur="window.clipboardData.clearData();">
Omega
Z tego co się orientuję to nie działa to pod wszystkimi przeglądarkami sad.gif

Nie ma sposobu uniwersalnego?
Zajec
A czy Ty na miejscu użytkownika chciałbyś, aby webmaster mógł Ci wciskać co mu się zachce do Twojego schowka?

Pewnie nie.

I z takiego założenia wyszli twórcy P/G/K :-)
orson
witam ...

jeszcze by tylko tego brakowało żeby strony zaczęły mi czyścić schowek ... niedługo zaczniecie pytać jak zmienić userowi tapetę po wizycie na stronie ... na taką z napisem "God save Omega" na psychozielonym tle ... boshe ...
Omega
Zajec Mysle ze wolal bym aby mi mieszal w schowku niz otwieral popupy.

orson Ty pewnie o nic nie pytasz... tylko sypiesz tego typu odpowiedziami NA temat, proponuje puki co zmienic forum na jakies typu webmaster.forkids.pl

Jak pewnie sie NIE orientujecie to pod IE mozna takie cos zastosowac. (niestety nie wzieli uzytkownikow waszego typu pod uwage)

Nie mysle tutaj o zadnych bzdurach, ale chodzi mi o zabzpieczenie zdjec przed klawiszem Print Screen. Mysle ze taie czyszczenie schowka moglo by cos pomoc w tej kwestii.

I prosze o zabieranie glosu w dyskusji kogos zorientowanego w temacie.
yavaho
Było duzo tematów o utrudnianiu kopiowania grafiki - poszukaj troche.
Albo zobacz sobie tutaj. Szczegóły znajdziesz w źródle strony.
revyag
@yavaho, mozilla + wtyczka webdeveloper i na nic sie zdadzą te zabezpieczenia.
yavaho
@revyag nie trzeba zadnych wtyczek. W FF wystarczy dać "Pokaż informacje o stronie" i tam juz wszystko widac. Wiadomo ze nie da sie w 100% zabezpieczyc. Dalem tylko przyklad, moze komus to wystarczy w połączeniu innymi wynalazkami.
Omega
Zdaję sobie sprawę z istniejących już pomysłów w tym temacie. Mnie interesowała tylko i wyłącznie sprawa schowka, albo jakie kolwiek zabezpieczenie przed klawiszem Print Screen.

Czytałem o innych metodach, stosuje część z nich, ale tutaj chodzi mi o SCHOWEK, bo to aktualnie jdyny problem.
dr_bonzo
Cytat
Jak pewnie sie NIE orientujecie to pod IE mozna takie cos zastosowac. (niestety nie wzieli uzytkownikow waszego typu pod uwage)

Miedzy innymi takimi "mozliwosciami" IE zapracowalo sobie na opinie nIEbezpIEcznej przegladarki.

Przegladarka WWW sluzy do przegladania stron WWW, a nie przegladania (i ingerowania) mojego komputera przez strony www (wyjatek: definicja IE biggrin.gif), wiec operacje na danych niezwiazanych (kasowanie schowka wypelniopnego byc moze przez inna aplikacje) z aktualnie przegladana strona sa w normalnych przegladarkach zabronione.

Nie zabezpieczysz sie przed zrobieniem screena twojej strony -- bylo to tlumaczone setki razy.
orson
witam ...

@Omega: przepraszam że tak naskoczyłem ale myślałem że to pytanie z cyklu jak przy pomocy php zrobić rollovera na stronie ... gdybyś napisał że chodzi ci o czyszczenie w celu ochrony zdjęć to inna sprawa

btw: kiedy planujesz czyścić ten schowek questionmark.gif po wejściu questionmark.gif po kliknięciu questionmark.gif na body onkeypress questionmark.gif pytam dlatego ze żaden z tych sposobów nie zadziała ... nawet ostani: wystarczy że kliknę na pulpit (okno przeglądarki traci focus - eventy nie działają) i zrobię print screena i po kłopocie ...

pozdrawiam
FiDO
Cytat(orson @ 2006-01-18 16:13:24)
btw: kiedy planujesz czyścić ten schowek questionmark.gif po wejściu questionmark.gif po kliknięciu questionmark.gif na body onkeypress questionmark.gif pytam dlatego ze żaden z tych sposobów nie zadziała ... nawet ostani: wystarczy że kliknę na pulpit (okno przeglądarki traci focus - eventy nie działają) i zrobię print screena i po kłopocie ...

Ta sprawe powinien zalatwic setInterval() z odpowiednio malym interwalem.

Co do problemu to: http://64.233.183.104/search?q=cache:13vsJ...e:.icx.pl&hl=pl

To jednak mimo wszystko nie sa 100% zabezpieczenia, bo takich nie ma. Byl juz kiedys o tym temat. Albo umieszczasz jakis znak wodny na grafice albo jej nie udostepniasz w internecie. Kazdy bardziej rozgarniety internauta poradzi sobie z takimi utrudnieniami (lub tez bedzie znal kogos, kto sobie poradzi).
Omega
Fido Dzięki wielkie... smile.gif Myślę że to niejako mnie ustawia, chodzi o zabezpieczenie grafiki na stronie, na którą nie wchodzi za wiele ludzi któży poradzą sobie z tymi zabezpieczeniami naraz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.