Omega
13.01.2006, 08:13:40
Przeczytałem gdzieś że istnieje możliwość czyszczenia schowka, konkretnie przy przełączaniu okien. Niestety było o tym tylko wspomnine. Czy ktoś wie jak to zrobić? Czy wogule jest to możliwe?
yavaho
13.01.2006, 19:16:50
Sprawdz moze to:
<body onblur="window.clipboardData.clearData();">
Omega
17.01.2006, 17:34:24
Z tego co się orientuję to nie działa to pod wszystkimi przeglądarkami

Nie ma sposobu uniwersalnego?
Zajec
17.01.2006, 18:08:32
A czy Ty na miejscu użytkownika chciałbyś, aby webmaster mógł Ci wciskać co mu się zachce do Twojego schowka?
Pewnie nie.
I z takiego założenia wyszli twórcy P/G/K :-)
orson
18.01.2006, 00:54:13
witam ...
jeszcze by tylko tego brakowało żeby strony zaczęły mi czyścić schowek ... niedługo zaczniecie pytać jak zmienić userowi tapetę po wizycie na stronie ... na taką z napisem "God save Omega" na psychozielonym tle ... boshe ...
Omega
18.01.2006, 12:40:31
Zajec Mysle ze wolal bym aby mi mieszal w schowku niz otwieral popupy.
orson Ty pewnie o nic nie pytasz... tylko sypiesz tego typu odpowiedziami NA temat, proponuje puki co zmienic forum na jakies typu webmaster.forkids.pl
Jak pewnie sie NIE orientujecie to pod IE mozna takie cos zastosowac. (niestety nie wzieli uzytkownikow waszego typu pod uwage)
Nie mysle tutaj o zadnych bzdurach, ale chodzi mi o zabzpieczenie zdjec przed klawiszem Print Screen. Mysle ze taie czyszczenie schowka moglo by cos pomoc w tej kwestii.
I prosze o zabieranie glosu w dyskusji kogos zorientowanego w temacie.
yavaho
18.01.2006, 12:54:20
Było duzo tematów o utrudnianiu kopiowania grafiki - poszukaj troche.
Albo zobacz sobie
tutaj. Szczegóły znajdziesz w źródle strony.
revyag
18.01.2006, 14:14:34
@yavaho, mozilla + wtyczka webdeveloper i na nic sie zdadzą te zabezpieczenia.
yavaho
18.01.2006, 14:33:55
@revyag nie trzeba zadnych wtyczek. W FF wystarczy dać "Pokaż informacje o stronie" i tam juz wszystko widac. Wiadomo ze nie da sie w 100% zabezpieczyc. Dalem tylko przyklad, moze komus to wystarczy w połączeniu innymi wynalazkami.
Omega
18.01.2006, 14:39:01
Zdaję sobie sprawę z istniejących już pomysłów w tym temacie. Mnie interesowała tylko i wyłącznie sprawa schowka, albo jakie kolwiek zabezpieczenie przed klawiszem Print Screen.
Czytałem o innych metodach, stosuje część z nich, ale tutaj chodzi mi o SCHOWEK, bo to aktualnie jdyny problem.
dr_bonzo
18.01.2006, 15:40:20
Cytat
Jak pewnie sie NIE orientujecie to pod IE mozna takie cos zastosowac. (niestety nie wzieli uzytkownikow waszego typu pod uwage)
Miedzy innymi takimi "mozliwosciami" IE zapracowalo sobie na opinie nIEbezpIEcznej przegladarki.
Przegladarka WWW sluzy do przegladania stron WWW, a nie przegladania (i ingerowania) mojego komputera przez strony www (wyjatek: definicja IE

), wiec operacje na danych niezwiazanych (kasowanie schowka wypelniopnego byc moze przez inna aplikacje) z aktualnie przegladana strona sa w normalnych przegladarkach zabronione.
Nie zabezpieczysz sie przed zrobieniem screena twojej strony -- bylo to tlumaczone setki razy.
orson
18.01.2006, 16:13:24
witam ...
@Omega: przepraszam że tak naskoczyłem ale myślałem że to pytanie z cyklu jak przy pomocy php zrobić rollovera na stronie ... gdybyś napisał że chodzi ci o czyszczenie w celu ochrony zdjęć to inna sprawa
btw: kiedy planujesz czyścić ten schowek

po wejściu

po kliknięciu

na body onkeypress

pytam dlatego ze żaden z tych sposobów nie zadziała ... nawet ostani: wystarczy że kliknę na pulpit (okno przeglądarki traci focus - eventy nie działają) i zrobię print screena i po kłopocie ...
pozdrawiam
FiDO
18.01.2006, 16:22:53
Cytat(orson @ 2006-01-18 16:13:24)
btw: kiedy planujesz czyścić ten schowek

po wejściu

po kliknięciu

na body onkeypress

pytam dlatego ze żaden z tych sposobów nie zadziała ... nawet ostani: wystarczy że kliknę na pulpit (okno przeglądarki traci focus - eventy nie działają) i zrobię print screena i po kłopocie ...
Ta sprawe powinien zalatwic setInterval() z odpowiednio malym interwalem.
Co do problemu to:
http://64.233.183.104/search?q=cache:13vsJ...e:.icx.pl&hl=plTo jednak mimo wszystko nie sa 100% zabezpieczenia, bo takich nie ma. Byl juz kiedys o tym temat. Albo umieszczasz jakis znak wodny na grafice albo jej nie udostepniasz w internecie. Kazdy bardziej rozgarniety internauta poradzi sobie z takimi utrudnieniami (lub tez bedzie znal kogos, kto sobie poradzi).
Omega
19.01.2006, 00:22:50
Fido Dzięki wielkie...

Myślę że to niejako mnie ustawia, chodzi o zabezpieczenie grafiki na stronie, na którą nie wchodzi za wiele ludzi któży poradzą sobie z tymi zabezpieczeniami naraz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.