Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Pobieranie z bazy rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DerekDX
Witam, mam problem z prawidłowym pobraniem z bazy relacji z innej tabeli
tak wygląda moja tebela
baza

1. <?php
  2. require('include/mysql_config.php');
  3. ini_set('display_errors','1');
  4. $user_login = strtoupper($_POST['login']);
  5. $user_password = $_POST['password'];
  6. if ((!isset($user_login)) || (!isset($user_password)) || (!$_POST['zaloguj'])) {
  7. header('Location:index.php');
  8. }else{
  9. $mysql=mysqli_connect($mysql_server,$mysql_user,$mysql_password) or die('ni chuja nie polaczylo z baza danych');
  10. $wybrana=mysqli_select_db($mysql,$db_name) or die('O ja pierdole nie wybrano bazy danych');
  11. $zapytanie="SELECT users.user_id, users.login, users.name, users.surname, group.name FROM users INNER JOIN group ON users.group=group.name WHERE login='".$user_login."' and password=sha1('".$user_password."') and on_off=1;";
  12. $wynik=mysqli_query($mysql,$zapytanie);
  13. $ile_wierszy=mysqli_num_rows($wynik);
  14. if($ile_wierszy==1){
  15. $wynik2=mysqli_fetch_assoc($wynik);
  16. $_SESSION['user_id']=$wynik2['user_id'];
  17. $_SESSION['login']=$wynik2['login'];
  18. $_SESSION['name']=$wynik2['name'];
  19. $_SESSION['surname']=$wynik2['surname'];
  20. header('Location:workload.php');
  21. }else{
  22. header('Location:index.php');
  23. }
  24. }
  25. require('footer.php');
  26. ?>
  27.  

Jak widać wartości pobranie z bazy sa przechowywane w zmiennych sesyjnych.Chciałbym jeszcze wyciągnąć nazwe grupy do której należy użytkownik aby móc wyłączać niektóre funkcje programu dla danych grup. Jak wstawić pobraną wartość z kolumny group.name?
Czy zapytanie do bazy jest prawidowe bo w tych warunkach skrypt nie chce mnie zalogować
maro20
Pierwszym błędem może być $wynik2['name']; a w zapytaniu masz dwa pola name users.name oraz group.name powinno być users.name as user_name oraz group.name as group_name i masz pewność ze odczytasz to pole które chcesz.
Jak dalej nie działa wypisz sobie zapytanie jakie dajesz kodzie PHP przez echo i wykonaj je bezpośrednio w MySQL Workbench -> SQL Query Panel i sprawdź czy wynik masz jaki oczekujesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.