Witam,
Chciałbym wyświetlić na forum pewnie komunikat, ale tylko raz przy pierwszym wejściu dla każdego użytkownika.
nie mam pojęcia jak można to zrobić. Najlepiej, aby raz na dzień jednemu użytkownikowi się wyświetliło, na następny dzień tak samo tylko raz.
Za wszystkie sugestie/pomoc Dziękuję
erix
10.11.2009, 21:44:09
no dzięki, a mogę poprosić o jakiś mały przykład, gdzie sobie wklejam kod do HTML'u i wyświetla się coś tam..
piotrooo89
10.11.2009, 22:00:40
nie w HTML a w PHP. ustawiasz ciacho, dajesz ważność na 1 dzień i poczym sprawdzasz prostym ifem:
if(empty($_COOKIE['ciacho'])) echo 'witaj, tylko raz dzienni wyświetli Ci się ten text'; else
echo 'byles tu juz nie ma textu';
i tyle.
a jeśli to ma być wyświetlane z pliku JS to dodaję tak
if(empty($_COOKIE['ciacho']))
echo '<script type='text/javascript' src='plik.js' charset='UTF-8'></script>;
else
pomoże ktoś, będę bardzo wdzięczny
pozdrawiam
Blame
11.11.2009, 18:24:20
Pogubiłeś apostrofy:
if(empty($_COOKIE['ciacho'])) echo '<script type="text/javascript" src="plik.js" charset="UTF-8"></script>'; else
dobra dzięki za pomoc wszystkim, próbowałem cały dzień z tym cookie, ale chyba jednak źle to robię. Bardzo proszę Was o podanie przykładu tak jak w/w temacie tyle,
że z obsługą ciastek przez cały dzień. Raz na dzień wyświetla to co jest w pliku JS
Pozdrawiam
piotr94
12.11.2009, 18:32:34
<?
if($_COOKIE['costam']!=0){
set_cookie
('costam',1
,time()+3600
*24
*1
);?>
<script type="text/javascript" src="skrypt_wyswietlany_dla_danego_usera_raz_na_24_h.js"></script>
<?
}
?>
Cytat(piotr94 @ 12.11.2009, 18:32:34 )

<?
set_cookie
('costam',1
,time()+3600
*24
*1
);?>
<script type="text/javascript" src="skrypt_wyswietlany_dla_danego_usera_raz_na_24_h.js"></script>
<?
}
?>
zamieściłem ten kod w pliku index, ale niestety zawartość tego co jest jest pliku JS nie wyświetla, a bezpośrednio sam kod JS wykonuje się. Więc co w tym kodzie jeszcze brakuje/jest niedobrze?
Dziękuje
Blame
14.11.2009, 20:52:12
Więc dajesz:
<?
set_cookie
('costam',1
,time()+3600
*24
*1
);?>
<script type="text/javascript" charset="utf-8">
<!-- Twój skrypt...-->
</script>
<?
}
?>
teraz skrypt wykonuje się, ale cookie nie działa bo cały czas jest wyświetlana zawartość skryptu, a powinno raz na dzień
piotr94
15.11.2009, 12:37:23
a nie masz wyłączonej obsługi ciasteczek w przeglądarce??
obsługa jest włączona,a ten kod to mam zamieścić do pliku index w wskazane miejsce?
Blame
15.11.2009, 19:35:42
Tak. Najlepiej w head.
powracając do tematu nawet w sekcji head to nie działa ponieważ cały czas jest wyświetlany kod JS, zamiast raz na dzień : ))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.