Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 3 akcje po kliknieciu
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
elmozaur
Witajcie.
Nie wiem czy pytanie kieruje do odpowiedniej kategorii (w razie czego prosze admina o przeniesienie)

Problem jest taki:
Pobierajac z bazy nazwiska tworze sobie na ekranie dwu kolumnowa tabelke. 1 kolumna to nazwiska a druga to napis "on" ( "on" oznacza ze uzytkownik ma w bazie user w kolumnie status wpisane 1 a off ze 0 - to bedzie mozliwosc blokowania uzytkownikow ).
i teraz pytanie (to znaczy co chcialbym uzyzkac):

-po kliknieciu na napis on chcialbym aby wykonalo sie zapytanie do bazy zmieniajace jedynke w tabeli user.status z jeden na zero po czym nastapilo przeladowanie strony (tak aby on zmienilo sie na "off")

No chyba ze da sie to zrobic bez przeladowania strony questionmark.gif?

Z tego co udalo mi sie wygooglowac to div z napisem powinien miec swoj unikalny id oraz wpisana akcje on click ktora wywola funkcje.
Niestety na codzien uzywam jedynie php i js lub ajax nie sa moja mocna strona.
za wszelkie info z gory dziekuje i pozdrawiam
Grzesiek
wookieb
google.pl -> advajax

Nie rozumiem co w tym trudnego.
1) Piszesz funkcje ktora ajaxem pobierze zawartosc plik zmien.php?id=[ID_USERA]
2) w pliku zmien.php wykonujesz zapytanie i jezeli wszystko jets ok wyswietlasz "1"
3) w funkcji onSuccess sprawdzasz co ci zwrocilo. Jezeli 1 to zamieniasz on na off lub odwrotnie.
Gotowca nie dostaniesz.
elmozaur
Cytat(wookieb @ 6.10.2008, 12:30:48 ) *
Gotowca nie dostaniesz.

nawet na niego nie licze ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.