Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Portal w ZF?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
MarcinTryka
Witam, Rozpoczynam pracę nad kodowaniem portalu (vortalu). Aktualności, baza firm, ogłoszenia, forum, komentarze itd...
Z jednej strony chciałbym uzyć ZF, ze względu na czystość kodu i bezpieczeństwo. Z drugiej jednak jest parę wątpliwości:

1) Wydajność - czy przy odwiedzinach rzędu 200tys/mies (takie średnie szacunki poparte praktyką u konkurencji) wystarczy jakiś porządny hostng i ZF go nie zajedzie? Czy będe potrzebował dedykowanego? Oczywiście będę używach Zend_Cache smile.gif

2) Wspólne bloki kodu - ciągle powtarzany problem. A portal ten z założenia ma być zbiorem bloków kodu które będe mógł dowolnie przeplatać/umieszczać/powtarzać na stronach portalu (mam na myśli zmiany w kodzie, nie przez panel smile.gif

Właściwie to chyba dwa najważniejsze problemy i pytania. Jesli ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć to będę wdzięczny.

Pozdrawiam, Marcin
nate
Witaj,

Nie robiłem tak dużych projektów z ZF więc nie wiem jak będzie wyglądała ich wydajność. Ze swojej strony mogę zasugerować Symfony, od dłuższego czasu pracuję na tej platformie i nie mogę narzekać na wydajność
AxZx
zastanawiasz sie nad ZF czy jest obciazajacy a polecasz Symfony?smile.gif to jest dopiero muł.
pisz w tym w czym ci wygodnie - maszynami sie nie przejmuj, jak zrobisz dobry serwis to bedzie on w stanie zaplacic za lepsza maszyne:)
Sabistik
A co to jest 200k miesięcznie tongue.gif Osobiście robiłem b duży sklep i działa bardzo dobrze, a nawet nie ma za dużo cachowania. Na dodatek postawiony jest on na ZF < 1.0
sf
Jak napiszesz dobrze to będzie działać winksmiley.jpg Potem trzeba tylko powoli optymalizować poszczególne elementy, które najbardziej obciążają serwis.
MarcinTryka
Cytat(Sabistik @ 29.03.2008, 09:31:19 ) *
A co to jest 200k miesięcznie tongue.gif

Muszę Ci powiedzieć że to może być dość dużo. Poprzedni portal miał 100tys _odsłon_ miesięcznie. A w połowie tej wartości tani hosting poszedł się $#%^$. Może inną sprawą był mój poziom php który wtedy prezentowałem, no ale te 200k to może być ok 6 tys wizyt dziennie. Z poprzedniego projektu wiem, że jak jest jakieś ważne wydażenie (regionalne - ważny mecz, wybory itp), to nagle może się zrobić ze 20 tys wizyt w 5 godzin. Jedna wizyta +/- 10 odsłon i jak trzeba obsłużyć te pół tysiąca odsłon na minutę, to portal może szlag trafić gdy jest najbardziej potrzebny.
Cytat(nate)
Ze swojej strony mogę zasugerować Symfony,

Ale ja już pokochałem ZendFramework-a smile.gif

Próbuję, jak to będzei działało to się pochwalę jak te 200k osiagnę smile.gif
Martio
Pod każdym dobrym frameworkiem można zrobić dobry i wydajny portal o ile programuje się z głową! Zend Framework to najlepszy obecnie framework, najdynamiczniej rozwijany i posiadający wiele wspaniałych bibliotek jak Zend_Search_Lucene. Nie ma problemów wydajnościowych nawet przy dużych projektach, które są wykonane prawidłowo.

Co do wspólnych bloków kodu to załatwia to biblioteka "Zend_Layout" i helper "ActionStack". Był ostatnio nawet temat na ten temat tongue.gif
nrm
Cytat(Martio @ 30.03.2008, 19:59:27 ) *
Zend Framework to najlepszy obecnie framework,

taa, chyba najlepszy zestaw klas bo z FW to ma niewiele wspólnego ;P

Kolejne tego typu flejmy nie wnoszące nic do dyskusji będę nagradzał warnem // Sabistik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.