Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] componenty
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mazur83
Witam,
czy w symfony można utworzyć komponent nie zależny od żadnego modułu, czyli podległy pod 'global'? tak jak jest z partialem?
destroyerr
Najpierw wytłumacz co to jest ten globalny partial ponieważ nie miałem okazji się z tym zapoznać (obawiam się, że takie coś nie istnieje).
Całkowicie niezależnego komponentu stworzyć się nie da. Musi występować przynajmniej zależność nazwy, ale możesz sobie utworzyć moduł global i do niego wrzucić taki komponent. Jest też możliwość wrzucenia takiego komponentu do katalogu lib aplikacji albo projetku, tylko wtedy musiałbyś dopisać własne helpery do tego.

No i mam jescze pytanie, co chcesz zrobić? Pewnie da się to inaczej wykonać winksmiley.jpg
mike
Cytat(mazur83 @ 26.02.2008, 14:49:46 ) *
czy w symfony można utworzyć komponent nie zależny od żadnego modułu (...)
Obecność komponentu w danym module nie czyni go od niego zależnym. Po prostu tam jest.
Komponenty globalne nie sa potrzebne bo możesz każdy komponent wywołać z innego modułu.

Co chcesz osiągnąć, że potrzebujesz komponentów poza folderami modułów?
mazur83
Cytat(destroyerr @ 26.02.2008, 15:34:52 ) *
Najpierw wytłumacz co to jest ten globalny partial ponieważ nie miałem okazji się z tym zapoznać (obawiam się, że takie coś nie istnieje).

Kod
include_partial('global/partial');

plik _partial.php musi znajdować się w katalogu nazwa_app/templates/

chodzi o to że ten komponent nie jest związany z modułami bezpośrednio bo odpowiednialny jest tylko za wyświetlanie losowego obrazka po przeładowaniu strony. komponent ten jest dołączony do layoutu. może można zrobić to inaczej, ale to była moja pierwsza myśl i chciałem zobaczyć czy będzie działać (znaczy działa ale komponent jest w jakimś konkretnym module - co mi się bardzo nie podoba). aby uniknąć pytań: nie chcę tworzyć oddzielnego modułu tylko po to aby tam wpakować jedn komponent.
Cezar708
myślę że to Ci się przyda: http://www.symfony-project.org/book/1_0/07...ayer#Components

potem tylko odwojujesz się do tego za pomocą helpera w nast sposób:

1. <?php include_component( $modul, $akcja) ?>

Pozdrawiam
destroyerr
Ups, przegapiłem to w symfony. Przepraszam.
Co do problemu, moim zdaniem jeśli jest to tylko losowy obrazek to powinieneś zostać przy partialu, ponieważ nie jest to związane w żaden sposób z logiką aplikacji, więc widok wystarczy.

@Cezar708: bądź łaskawy i przeczytaj jeszcze raz ten temat :]
mazur83
partial by wystarczył w sumnie, ale potrzebuje jeszcze odrobine logiki do tego dodac. chyba zlym zwyczajem jest upychanie kodu php w partialu. w sumnie kodu jest nie wiele bo to tylko wyciagniecie nazw plików graficznych z określonego katalogu a potem wylosowanie jednego z nich. ale zawsze cos. wiec jak nikt nie ma innych pomysłów to jednak upchne w komponecie, w jakims dodatkowym module.
mike
Włóż do modułu default winksmiley.jpg
mazur83
właśnie tak zrobiłem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.