Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wynik tabeli 1 z odnośnikami do 2...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
lovefool
Witam!

Wyświetlić rekordy z jednej tabeli potrafie...ale jak zrobić aby każdy z osobna prowadził do jego dalszej częsci.
nie wiem czy jasno wiec tak:

tabela i rekord pierwszy: "aleksander" "tekst do aleksandra"

teraz wyświetlić "aleksander" który będzie odnośnikiem do "tekst do aleksandra"??
Całość nieskładnie napisana..wiem i przepraszam
spenalzo
Ale o co chodzi? Przeczytałem to z 20 razy i nadal rozumiem tylko, że masz jedną tabele ... #-o
lovefool
biggrin.gif

Najlepiej podam na bezpośrednim przykładzie:)

jest tabela "piosenki". są tam nazwy piosenek i teksty...Chce wyświetlić wszystkie nazwy(to nie problem) tak aby każda kierowała po kliknieciu(a href itp)do tekstu...czyli tytuł aleksander kierował do tekstu piosenki aleksander(już problem:))
spenalzo
Przecież to było proste do objaśnienia #-o #-o #-o smile.gif
[php:1:ec3c04ef23]<?php
if(!is_numeric($_GET["id"]))
{
/* Jesli nie ma wybranego tytylu wywlekamy wszystkie */
if($q=mysql_query("SELECT id, tytul FROM piosenki"))
{
while($t=mysql_fetch_array($q))
{
echo "<a href="song.php?id=".$t["id"]."">".$t["tytul"]."</a><br>";
}
}
else
{
echo "Bład zapytania. Bład: ".mysql_error();
}

}
else
{
/* Wyswietlamy wybrany tekst */
if($q=mysql_query("SELECT tytul, tekst FROM piosenki WHERE id='".$_GET["id"]."'"))
{
$t=mysql_fetch_array($q);
echo "<font size="2"><b>".$t["tytul"]."</a></font><br><br>";
echo $t["tekst"];
}
else
{
echo "Bład zapytania. Bład: ".mysql_error();
}
}
?>[/php:1:ec3c04ef23]
Oczywiście musisz pozmieniać nazwy pól na odpowiednie do bazy.
lovefool
Dzieki wielkie!Wszystko jest super!pod warunkiem że usune "id"...po co ono właściwie jest?
spenalzo
Cytat
Dzieki wielkie!Wszystko jest super!pod warunkiem że usune "id"...po co ono właściwie jest?

Musi zostac!!
id jest po to, że trzeba jakoś identyfikować te teksty - najlepiej właśnie przez ID - łatwo je przenosić miedzy stronami winksmiley.jpg
lovefool
ale czy mam stworzyć id w "piosenki" ?i tam wpisywac kolejno wartosci liczbowe?gdy tak robie jest ok...ale gdy sie kiedys pomyle?pozatym to jest zmudne....to id nie powinno generować losowej liczby?albo może jest taka funkcja żeby z każdym wpisem(rekordem) id się zwiększało o 1?

pozdrawiam
--------------------
juz wiem!dzieki!auto_increment smile.gif
spenalzo
Wystarczy ze zrobisz w tabeli pole id z atrybutem AUTOINCREMENT (nie wiem jak sie to pisze) - i przy dodawaniu bedziesz mial automatyczne zwiększanie o jeden.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.