Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Całkowity rozmiar plików: 75MB
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kuva
Witam panów i panie. Piszę tutaj, ponieważ wy zawsze słuzycie pomocą tongue.gif

Chodzi mi o kod, który zliczałby wielkośc plików w którymś z katalogów na serwerze. Rozmar żeby podawał w MB i KB.

Pozdrawiam i dziękuję.
Fipaj
przydadzą ci się funkcje: scandir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i filesize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

robisz to tak:
* pobierasz listę plików z danego katalogu
* wrzucasz je w pętlę
* sprawdzasz rozmiar każdego pojedyńczego pliku
* dodajesz wszystkie wyniki
* voila!

pokaż, co ci się udało wykombinować, dalej pomożemy. winksmiley.jpg
Kuva
OmG smile.gif nie lepiej jakis gotowiec :/ pan nospor napewno mi pomoże smile.gif
Fipaj
Szczyt ignorancji. Dlaczego ja się mam męczyć, a ty nie? Gotowca nie dostaniesz. Posiedź nad kodem i poczekaj na pierwszy wypluty błąd, wtedy w czymś ci podpowiemy. Nie wcześniej...

(Łapy opadają)
Kuva
Tak nie zapomnij o tym, że ty kiedyś byłeś na moim miejscu więc co ci zaszkodzi pomóc :|
dr_bonzo
Cytat
OmG nie lepiej jakis gotowiec :/ pan nospor napewno mi pomoże

Kuva: chcesz sie nauczyc (rusz D... i poczytaj i pokoduj, a my ci POMOZEMY a nie zrobimy za ciebie), czy chcesz miec skrypt (--> gielda ofert)
DjKermit
DirectoryIterator lub RecursiveDirectoryIterator prościej się już chyba nie da.
Fipaj
@DjKermit: jeśli gość wcale nie umie PHP, to rzeczywiście warto zaczynać naukę od iteratorów, brawo... (No comments ;P)

@Kuva: pomagam, proszę bardzo. http://pl.php.net/filesize w komentarzach, ot.
DjKermit
Cytat(Fipaj @ 31.03.2007, 23:48:14 ) *
@DjKermit: jeśli gość wcale nie umie PHP, to rzeczywiście warto zaczynać naukę od iteratorów, brawo... (No comments ;P)

Nie bardzo kumam, przecież prościej po katalogu przelecieć iteratorem niż klepać dziesiątki linii kodu.
Poza tym kto powiedział że nie można nauki zaczynać od OOP, w tej chwili już szkoda czasu.
Jak by zapytał o html'a to też kazałbyś mu zacząć od html4 zanim dotknie xhtml'a questionmark.gif
Moli
ehh ach ta Polska. W pierwszym poście podał Ci ktoś link do funkcji manuala, wystarczyło zajrzeć tam w komentarzach ktoś umieścił funkcję która liczy i wyświetla odpowiednio czy to kb, mb czy gb. Nic nigdy nie napiszesz sam jak będziesz ciągle prosił kogoś o gotowca.
Cytat
Tak nie zapomnij o tym, że ty kiedyś byłeś na moim miejscu więc co ci zaszkodzi pomóc :|

Myślę że każdy był, ale każdy Ci teraz powie że dzięki temu że nikt (przeważnie) nie dawał gotowców to umieją dużo więcej.
Fipaj
@DjKermit: nie, nie kazałbym. Bo XHTML nie jest trudniejszy od HTML-a, a żeby zacząć programować obiektowo, powinno się mieć za sobą przynajmniej kilka tygodni (miesięcy?) zabawy kodem strukturalnym.

W ten sposób gość napisze kod, którego wcale do końca nie zrozumie. Bo na przykład żeby zrozumieć iteratory trzeba najpierw poznać tablice! A ty chcesz tak bez tego ;-)

Słowem: sorry, to głupota. winksmiley.jpg
Hectic
1. Nie licz ze zawsze ktoś bedzie za Ciebie robił...
2. Gotowiec... pisałem od ręki więc mogą być błędy. Liczy tylko wielkość plików (bez katalogów). To już zadanie dal Ciebie snitch.gif

1. <?php
  2. $sciezka = "mama/html/wczoraj"; // tutaj musisz podać ścieżkę do katalogu z plikami 
  3.  
  4. $open = opendir($sciezka);
  5.  
  6. while($file = readdir($open))
  7. {
  8. if($file != '..' and $file != '.')
  9. {
  10. $file_ok = $sciezka.'/'.$file;
  11. $size = filesize($file_ok);
  12. $size_all = $size_all + $size;
  13. }
  14. }
  15.  
  16. $kb = $size_all/1024;
  17. $mb = $size_all/(1024*1024);
  18.  
  19. echo 'Rozmiar plików to: '.$kb.' KB.<br> Rozmiar plików to: '.$mb.' MB.';
  20. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.