Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komunikaty ICMP w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
squid
Chcialbym wyslac pakiet ICMP przy pomocy php. Istnieja gniazda w php, sa dwie grupy f-cji socket i stream ale jak dla mnie maja niemal identyczne zadanie.
Co konkretnie chcialbym wyslac? ICMP Echo request i otrzymac Echo reply. Problem w tym ze niejestem pewien czy mozna to uzyskac przy pomocy php czy tez samych gniazd bo przeciez ICMP dziala w warstwie sieciowej a gniazda sa dla TCP/UDP, z drugiej pakiety icmp i tak wedruja datagramami UDP i TCP.
Istniejace implementacje ping'a dla php kozystaja z f-cji exec() lub system() w celu wywolania polecenia systemowego ping.

Czy da sie napisac ping w samym php? Mozecie dac mi jakies wskazowki?
crook
W manualu php w notkach uzytkownikow mozna znalezc implementacje takiej klasy: http://www.php.net/manual/en/ref.sockets.php#42466 .
squid
dzieki wielkie, w sumie wystarczyloby mi jakby ktos napsal ze trzeba otworzyc gniazgo w trybie RAW:
  1. <?php
  2. socket_create(AF_INET, SOCK_RAW, 1)
  3. ?>

ale Wasze linki sa lepsze, przelecialem calego manuala nie wiem jak moglem to przeoczyc.
Postram sie napisac cos takiego na f-cje stream_xxx() jak mi cos wyjdzie to dam znac.
Jak macie cos jeszcze ciekawego to wrzucac winksmiley.jpg

dzieki wielkie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.